Шебелинский ГПЗ увеличил производство на более чем 4%

17.07.2003, 11:44

Шебелинський ГПЗ, который является основным производителем нефтепродуктов в структуре НАК "Нафтогаз України", в первом квартале 2003 года увеличил производство нефтепродуктов на 4,12% - до 373,8 тыс. тонн. (укр.)

Відбір світлих нафтопродуктів збільшився на 4,35%, досягнувши 88,8%, що майже в півтора раза перевищує найкращий показник серед НПЗ України, і значно випереджає середньоєвропейський рівень.

Протягом січня-червня підприємство продовжувало оптимізувати структуру виробництва, нарощувало глибину переробки сировини та зменшувало втрати. Наприкінці червня на заводі завершено реконструкцію газофракційної установки N 2, протягом першого півріччя потужності поетапно нарощені до 800 тис. тонн сировини на рік. В ході реконструкції на підприємстві встановлені нові насоси, випаровувачі, а також модернізовано піч. Черговий етап реконструкції дозволить збільшити виробничі потужності до 1 млн. тонн на рік.

Щебелинський ГПЗ залишається єдиним підприємством нафтопереробної галузі України, чиї виробничі потужності завантажені на 100%. Цього вдалося досягти завдяки збільшенню видобутку ГПУ "Полтавагазвидобування" та залученню давальницької сировини. У січні-червні ГПЗ збільшив переробку газового конденсату та нафти на 3,6% - до 380 тис. тонн.

Внаслідок відкриття у вересні 2002 року бітумної лінії в першому півріччі було вироблено 487 тонн шляхових, будівельних та покрівельних бітумів. У поточному році завод також розпочав виробництво бітумної мастики - за січень-червень було вироблено 309 тонн цього нафтопродукту.

Проведення технологічних заходів, спрямованих на збільшення виробництва цінних екологічно чистих автомобільних бензинів та зменшення виробництва дешевших уайт-спіриту, мазуту та скрапленого газу, дозволило збільшити виробництво світлих нафтопродуктів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 8,1% - до 337,21 тис. тонн. Зокрема, виробництво бензину А- 95 зросло на 32,41% (до 121,25 тис. тонн), дизельного пального - на 32,32% (до 137,58 тис. тонн). В першому півріччі також вироблено 3,9 тис. тонн бензину А-92, який завод практично не виробляв минулого року.

Нафтопродукти виробництва Шебелинського ГПЗ реалізуються через фірмову мережу АЗС "Нафтогазу України", яка налічує понад 200 станцій у 19 регіонах України.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз України".

Читайте також