Минздрав Украины о ситуации с туберкулезом в стране

15.08.2003, 13:30

11 июля 2003 года Президент Украины подписал Закон Украины "Об амнистии", согласно которому под амнистию попадают среди других больные туберкулезом лица, содержащиеся в учреждениях лишения свободы. (укр.)

За 6 місяців поточного року в Україні було виявлено 16566 осіб, хворих на туберкульоз, що становить 34,34 на 100 тис. населення.

Серед хворих, в яких туберкульоз було діагностовано вперше, близько 65% - це особи соціально незахищені: непрацюючі працездатного віку, пенсіонери, мігранти, ті, хто повернувся із місць позбавлення волі, особи без постійного місця проживання.

Стратегія боротьби з туберкульозом в Україні ґрунтується на визнанні її одним з пріоритетів державної політики у сфері охорони здоров'я і соціального розвитку, приверненні уваги до цієї проблеми Президента України, Парламенту та Уряду країни, розумінні того, що туберкульоз - це глобальна проблема і стосується всього суспільства, кожної людини зокрема.

Сьогодні Міністерство охорони здоров'я може констатувати, що за період впровадження централізованої закупівлі протитуберкульозних препаратів за кошти державного бюджету, яке здійснюється з 2000 року досягнуто:

- покращання показників ефективності лікування хворих на туберкульоз у 2002 - на 4,6%;

- зменшення темпів приросту захворюваності на усі форми туберкульозу на 2,5%;

- зниження рівня захворюваності серед дітей на 5,4%;

- зниження показника смертності від туберкульозу на 9%.

Ці факти свідчать про тенденцію щодо стабілізації ситуації з туберкульозу в країні. Сьогодні Україна знаходиться на переломному етапі протидії епідемії туберкульозу і вона має шанс уповільнити, зупинити її поширення і найближчим часом покращати епідемічну ситуацію.

Відповідно до законодавчих актів, в Україні створена і функціонує Міжвідомча комісія по боротьбі з туберкульозом, постановами Кабінету Міністрів України затверджені норми харчування для хворих на туберкульоз, порядок виявлення та лікування цього захворювання серед мігрантів, розроблені спільні заходи з Державним департаментом України з питань виконання покарань, Міністерством внутрішніх справ, які затверджені спільними наказами.

Завдяки співпраці Міністерства охорони здоров'я та Міністерства внутрішніх справ розроблені спільні заходи, які встановлюють порядок виявлення та лікування туберкульозу серед соціально дезадаптованих верств населення, що найчастіше затримуються установами МВС. Згідно спільному Наказу МОЗ та МВС N 104/224 від 12.03.2003 р. "Про проведення спільних протитуберкульозних заходів серед тимчасово затриманих та взятих під варту осіб, які утримуються у спеціальних установах органів внутрішніх справ" впроваджується вдосконалена система діагностики та профілактичних оглядів на туберкульоз осіб, які утримуються в місцях позбавлення волі. Окремим пунктом Наказу зазначене лікування та медичний нагляд за інфікованими особами.

11 липня 2003 Президент України підписав Закон України "Про амністію" згідно з яким під амністію підпадають в першу чергу, серед інших груп населення, інваліди першої, другої та третьої груп, а також хворі на туберкульоз, онкологічні захворювання (другої, третьої та четвертої клінічних груп) та на інші тяжкі захворювання, що перешкоджають відбуванню покарання. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування і підлягає виконанню протягом трьох місяців.

Зрозуміло, що амністування осіб, хворих на туберкульоз викликає занепокоєння з боку громадян. Виникає низка запитань щодо можливості забезпечення обліку амністованих, адекватне лікування та диспансерний нагляд.

Головний фтизіатр МОЗ України, Юрій Іванович Фєщенко: "Щоразу, коли в нашій країні приймається рішення про амністію виникає занепокоєння з боку ЗМІ щодо можливості підвищення рівня розповсюдження туберкульозу за рахунок осіб, котрі підпадають під дію статті Закону "Про амністію" і є хворими на туберкульоз. МОЗ та фтизіатрична служба України не вбачають у цьому сенсі будь-яких серйозних ускладнень тому що заходи МОЗ щодо реалізації державної політики в області боротьби з туберкульозом передбачають і можливості звільнення хворих на туберкульоз. Слід зазначити, що пріоритетом програми є фінансування закупівлі ліків і сьогодні ми готові забезпечити всіх хворих на туберкульоз, а не лише амністованих, лікарськими засобами та необхідною допомогою".
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також