Одобрены документы по созданию единого экономического пространства Украины, Беларуси, Казахстана и России

16.08.2003, 12:33

15 августа главы делегаций Украины, Беларуси, Казахстана и России в Группе высокого уровня одобрила проект Соглашения о создании единого экономического пространства и Концепции его создания. Комплекс мер по формированию ЕЭП будет доработан. (укр.)

15 серпня в столиці Казахстана Астані відбулось сьоме засідання Групи високого рівня, яка проектує створення єдиного економічного простору чотирьох країн. Українську делегацію очолює Перший віце-прем'єр-міністр, Міністр фінансів України Микола Азаров.

"Метою створення Єдиного економічного простору є створення умов для стабільного і ефективного розвитку економік держав-учасниць і підвищення рівня життя громадян," - говориться в проекті Концепції.

Сторони погодили визначення ЄЕП як єдиного економічного простору, який об'єднує митні території держав-учасниць, де функціонують механізми регулювання економік, засновані на єдиних принципах, забезпечується вільний рух товарів, послуг, капіталу і робочої сили, здійснюється єдина зовнішньоторговельна і погоджена внутрішня економічна політика - тією мірою, якою це необхідно для забезпечення рівноправної конкуренції і підтримання макроекономічної стабільності в умовах взаємної лібералізації ринків.

Відповідно до проекту концепції єдиний економічний простір формується поетапно, з врахуванням можливості різнорівневої і різношвидкісної інтеграції. Терміни переходу до вищих рівнів інтеграції визначаються кожною державою самостійно. Правовою основою формування і діяльності єдиного економічного простору є національні законодавства держав-учасниць, міжнародні угоди і рішення інституціональних органів ЄЕП, які будуть створюватись. Окремо сторони відзначили, що формування і діяльність єдиного економічного простору відбуватиметься з врахуванням норм і правил Всесвітньої організації торгівлі, приєднатися до якої планує кожна з чотирьох держав. При цьому саме об'єднання - ЄЕП - буде відкрите до приєднання інших країн.

Першим етапом інтеграції в рамках ЄЕП визначено створення зони вільної торгівлі без виключень і обмежень, що передбачає незастосування у взаємній торгівлі антидемпінгових та інших спеціальних захисних заходів, дотримання єдиних правил конкуренції та різних форм державної підтримки. Таку позицію принципово обстоювала українська делегація.

Угода про формування ЄЕП, яку Президенти Білорусі, Казахстану, Росії і України розглянуть на самміті в Ялті, у вересні цього року стане "правовим стартом" процесу формування ЄЕП. В Угоді закріплюються положення, визначені Концепцією, і відкривається шлях до підготовки міждержавних договорів, які наповнюють ЄЕП конкретним економічним змістом. Сторони відзначили спільне розуміння того, що базова Угода вступить в силу після ратифікації на національному рівні кожною із сторін.

Таким чином, Група високого рівня завершила роботу з головними документами, які визначатимуть зміст і стратегію формування єдиного економічного простору.

Експерти ж продовжать роботу з формування комплексу заходів - "дорожної карти" створення ЄЕП. Зокрема, на засіданні в Астані вперше були окреслені завдання з розробки механізмів функціонування єдиної регулюючої комісії з товарів і тарифів, наголошено на необхідності розробити механізми апелювання і компенсування втрат якоїсь із сторін внаслідок можливого прийняття рішень, які тягнуть такі втрати.

Очевидно, Група високого рівня звернеться до Президентів чотирьох країн з проханням продовжити її мандат на період реалізації комплексу заходів з формування ЄЕП і аналізу практичних економічних наслідків цього процесу.

Керівників делегацій в Групі високого рівня прийняв Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також