МОЗ Украины сообщает

18.08.2003, 10:37

Период отпусков и временной "передышки" почти во всех направлениях жизни оказался очень "горячим" для отрасли здравоохранения. (укр.)

По-перше - щорічні сезонні спалахи інфекційних захворювань, по-друге - гострі баталії щодо цін на лікарські засоби та необхідності впровадження системи загальнообов'язкового державного медичного страхування, по-третє - відстоювання інтересів галузі.

Але ж і позитиву влітку було не мало.

Започатковано практику створення університетських клінік, які дадуть змогу підвищити рівень освіти студентів медичних закладів та вивести на якісно новий рівень надання медичної допомоги населенню. Перші клініки вже найближчим часом запрацюють в Одесі та Донецьку.

Президентом України 10 липня цього року був підписаний Закон України "Про внесення зміни до статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" згідно з яким робота в лепрозорних і протичумних закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров'я, у патологоанатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров'я, а також у психіатричних закладах охорони здоров'я зараховуються до стажу роботи у подвійному розмірі. Цей крок, незважаючи на існуючи складнощі функціонування цих медичних закладів, дає додаткові пільги працюючим в досить складних умовах медичним робітникам.

Постановою N 740 КМУ від 19.05.2003 р. "Про підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) працівників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери" було встановлено двократне підвищення з 01.05.03 на 17,9% та з 01.07.03 на 12,1% посадових окладів (ставок заробітної плати) і ставок погодинної оплати праці працівників установ окремих галузей бюджетної сфери, в т. ч. медичних працівників. (Останнє підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) для медиків мало місце 22.02.2002 р.)

Прийняття цієї Постанови дозволило частково відновити порушені співвідношення і підвищити посадові оклади у II півріччі на 32,3% у порівнянні з тими, що діяли на початку року. Для фінансового забезпечення реалізації зазначеної постанови за поданням Уряду Верховною Радою України внесено зміни до Закону України "Про державний бюджет України на 2003 рік", в якому визначені додаткові обсяги асигнувань на цю мету.

В результаті збільшення розмірів мінімальної заробітної плати за останні 2 роки з 118 грн. до 185 грн. (тобто 56,8%) з одночасним підвищенням посадових окладів в галузі лише на 15% виникло порушення міжпосадових співвідношень в оплаті праці працівників закладів охорони здоров'я. Таким чином, заробітна платня працівникам некваліфікованої праці майже зрівнялася з рівнем оплати праці фахівців з вищою та середньої освітою.

З метою усунення цих порушень Постановою КМУ від 30.08.03 N1298 була затверджена Єдина тарифна сітка (ЄТС) розрядів і коефіцієнтів, згідно з якою посадові оклади працівників закладів та установ бюджетної сфери визначаються, виходячи зі ставки 1 тарифного розряду, встановленої на рівні мінімальної заробітної плати, збільшеної на коефіцієнти ЄТС, яку планувалося ввести з 1 січня 2003 року.

Таке рішення цілком задовольняло МОЗ, але додаткові асигнування на цю мету, передбачені Державним бюджетом України на 2003 рік у складі видатків на охорону здоров'я у показниках трансфертів між Державним бюджетом України та бюджетами адміністративно-територіальних одиниць, не забезпечували введення ЄТС в повному обсязі.

Саме тому було перенесено введення ЄТС на 2004 рік та прийнято рішення про поетапне підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати).
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також