Массовое отравление в Винницкой области

04.08.2003, 13:09

В пгт. Кирнасовка, Тульчинского района, Винницкой области зарегистрировано заболевание людей с признаками пищевого отравления. По состоянию на 6:00 4 августа госпитализировано 123 особы, из них 31 - дети до 14 лет (укр.).

У 2 дітей спостерігається важкий перебіг хвороби, у 18 дорослих та 14 дітей - середня важкість перебігу, у решти - легка форма. Двоє з постраждалих дітей ( 6-ти та 7-ми років) знаходяться у вкрай тяжкому стані і переведені до у реанімаційне відділення дитячої інфекційної лікарні м. Вінниці.

02.08.03р. в смт. Кирнасівка Тульчинського району відбулося весілля, на котре було запрошено більше 250 осіб. Перше звернення до міської лікарні з ознаками харчового отруєння (загальна слабкість, нудота, блювання, підвищення температури, болі в животі, пронос) було здійснено мешканцем смт. Кирнасівка 03.08.03р., хворого госпіталізовано. До 11 години 03.08.03р. з подібними ознаками захворювання звернулося ще 4 особи, котрі були на весіллі. Всього протягом 03.08.03р. до медичної установи звернулося 139 осіб, 125 з них було госпіталізовано: 97 осіб - до центральної Тульчинської районної лікарні та 28 - до Кирнасівської міської лікарні.

Було проведене епідемічне розслідування фахівцями Тульчинської районної СЕС, на місце події виїхали керівництво Управління охорони здоров'я облдержадміністрації та обласної санстанції, обласні фахівці (інфекціоніст, реаніматолог, епідеміолог, невролог). На місці події виїхали представники Міністерства охорони здоров'я. В ході епідрозслідування було відібрано для лабораторних досліджень проби страв, води, розчинних напоїв; забрано біоматеріалів від 138 осіб, котрі приймали участь у приготуванні страв для святкового столу. З'ясовано, що окремо було приготовано у домашніх умовах 23 торти 5-ти різних видів. За попередніми даними, причиною отруєння могли стати саме ці кондитерські вироби, оскільки всі захворілі вживали їх на весіллі. Окрім того, з'ясувалося, що одна дитина, котра також має ознаки отруєння, вживала лише торти; а дві дитини, котрі не були на весіллі, але також мають ознаки отруєння, куштували торт, принесений з весілля бабусею. Торти були приготовлені 31.07 - 01.08.03р. і зберігалися у холодильній камері. Вранці торти були розділені, та виставлені на столи, де вони знаходилися протягом 4-5 годин до початку весілля, та до 00.00 год. 03.08.03р., коли весілля закінчилась.

У смт. Кирнасівка 6-ма медичними бригадами протягом 03.08.03р. проведено подвірні обходи усіх присутніх на весіллі. Ведеться роз'яснювальна та освітньо-просвітницька робота з населенням.

Міністерство охорони здоров'я звертається до громадян України з застереженням бути обережними при святкуванні свят у літній період. У зв'язку з підвищеною температурою повітря в цей період продукти скоріше псуються, що може призвести до харчового отруєння. Тому треба приділяти підвищену увагу правилам приготування та зберігання продуктів та харчових виробів, котрі готуються у домашніх умовах для великої кількості людей.

Особливу увагу треба приділяти продуктам, що швидко псуються (м'ясо, риба, молочні та кондитерські вироби). Не слід довіряти приготування їжі особам, котрі не мають санітарної книжки чи відповідних довідок про стан здоров'я. Міністерство охорони здоров'я попереджає: недотримання правил приготування та зберігання їжі може призвести до захворювань.
Прес-служба МОЗ.

Читайте також