"Газ України" приостанавливает поставки газа энергокомпаниям

01.09.2003, 12:13

ДК "Газ України", которая входит в состав НАК "Нафтогаз України", с 1 сентября ограничит поставки природного газа энергогенерирующим компаниям Министерства топлива и энергетики Украины. (укр.)

Рішення Компанії спричинене невиконанням енергокомпаніями зобов'язань з розрахунків за спожитий природний газ.

Станом на 29.08.2003 енергетичними підприємствами України з початку року було спожито понад 2,2 млрд. м3 природного газу загальною вартістю 616,8 млн. грн. При цьому, загальний рівень розрахунків склав 76,8%, в т. ч. ВАТ "Центренерго" розрахувалось на - 63,4%, ВАТ "Західенерго" - на 82,4%, ВАТ "Дніпроенерго" - на 86,9%, ВАТ "Донбасенерго" - на 86,2%. Близько 22% платежів було проведено грошовими коштами, решта - згідно постанов КМУ, в т. ч. за рахунок пільг і субсидій.

Заборгованість енергетиків з початку року досягла 146,9 млн. грн., що відповідає двомісячному обсягу споживання природного газу підприємствами Мінпаливенерго. Основними боржниками ДК "Газ України" серед енергогенеруючих компаній у поточному році є ВАТ "Центренерго" (85,3 млн. грн.) та "Західенерго" (27 млн. грн.).

У зв'язку з низьким рівнем оплати, невиконанням окремого доручення Віце-прем'єр-міністра Віталія Гайдука від 21 серпня 2003 року та інших рішень Кабінету Міністрів, компанія не підтвердила планові обсяги поставок газу на вересень трьом енергопостачаючим неплатникам - "Західенерго", "Дніпроенерго" та "Донбасенерго". ВАТ "Центренерго" на п'ять днів вересня виділено лише 7,8 млн. м3 газу для потреб Вуглегірської (Донецька обл.) та Зміївської (Харківська обл.) ТЕС.

Газопостачання енергогенеруючих компаній буде відновлене лише після повного погашення заборгованості за поточний рік.

Загальна дебіторська заборгованість енергокомпаній за природний газ 1998-2002 рр. складає понад 1,4 млрд. грн.
По материалам пресс-службы ДК "Газ України".

Читайте також