В Боярке создается международный центр метрологии природного газа

01.09.2003, 11:07

В г. Боярка Киевской области по проектам ОАО "ИПП "ВНИПИТРАНСГАЗ" и ОАО "Укргазпроект" создается Восточноевропейский межгосударственный центр метрологии природного газа. (укр.)

Не секрет, що важливим елементом забезпечення надійності постачання природного газу в Україну і його транзиту до інших країн Європи - є забезпечення єдиних стандартів вимірювання витрати та якості природного газу, що транспортується з Росії до країн Центральної та Західної Європи. Заради впровадження на території України та в інших країнах Східної Європи міжнародних стандартів ISO, що поширюються в сферах газовимірювання, в м. Боярка Київської області за проектами ВАТ "ІВП "ВНІПІТРАНСГАЗ" та ВАТ "Укргазпроект" створюється Східноєвропейський міждержавний центр метрології природного газу.

Будівництво центру відбувається з наданням від Європейського Союзу технічної допомоги Україні за програмою "ІНОГЕЙТ" та проекту "СЕНТЕР", передбаченого в рамках Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Королівством Нідерланди.

"Слід зазначити, що структура, яка нині створюється в Боярці, немає аналогів не тільки в Європі, а й в цілому у світі, - розповідає директор департаменту ЗЕД та маркетингу ВАТ "ІВП "ВНІПІТРАНСГАЗ" Віталій Погорілий. - Її унікальність полягає перш за все в тому, що на одній території комплексно розмістяться три первинні еталони витрати газу, які утворюють одиницю витрати газу за різними принципами, а саме:

- первинний дзвоновий еталон, який буде передавати одиницю витрати роторно-поршневому засобу вимірювання;

- мірна ємність, яка буде калібрувати сопла критичного витоку;

- поршневий засіб вимірювання об'ємної витрати, який буде виступати дублюючою системою передачі одиниці витрати газу.

Крім того, поруч з еталонами витрати газу будуть зберігатись також еталони фізичних величин параметрів газу, таких як тиск та температура."

В центрі, що створюється, функціонуватимуть лабораторії з повірки та калібрування приладів визначення хімічних властивостей газу (вологості, складу газу тощо), електронних засобів вимірювальної техніки, що застосовується при обліку об'єму та об'ємної витрати (обчислювачі, коректори, електронні датчики тиску, перепаду тиску, температури, тощо).

На наше підприємство було покладено завдання з виконання робочих проектів певного обсягу об`єктів першої та другої черг будівництва Східноєвропейського міждержавного центру метрології природного газу. І вже сьогодні можна із впевненістю казати про те, що після реалізації цих проектів метрологічний центр у Боярці являтиме собою найбільш оснащене науково-технічне підприємство серед подібних у Східній Європі. Воно дозволить вирішувати широке коло наукових та прикладних завдань у галузі газовимірювання з використанням кращих досягнень світового досвіду. Центр також буде забезпечувати перехід від стандартів газовимірювання, що діють в Україні та інших країнах Східної Європи ще із радянських часів, до сучасних європейських та світових стандарти.
По материалам пресс-службы ОАО "ИПП "ВНИПИТРАНСГАЗ".

Читайте також