Энергогенерирующие компании в августе не рассчитались за газ

12.09.2003, 16:43

Энергогенерирующие компании, которые входят в состав Минтопэнерго Украины, не рассчитались с долгами за газ, потребленный в 2003 году. (укр.)

Натомість, енергетики наполягають на зарахуванні сплачених ними коштів в рахунок вартості газу, який надійде їм у вересні. Таким чином, проблема погашення заборгованості, що утворилася в поточному році, не вирішується. Протягом серпня енергокомпанії накопичили 6,2 млн. грн. боргів, а з початку року - понад 92 млн. грн.

Станом на 10 вересня 2003 року з початку року енергетикам було поставлено 2,3 млрд. куб. м газу загальною вартістю 637,9 млн. грн., а рівень розрахунків склав 85,5%. Грошовими коштами було сплачено лише 25% вартості спожитого газу; решта надійшла у вигляді пільг та субсидій згідно постанов Кабінету Міністрів України.

Компанія вважає некоректною заяву Міністра палива та енергетики Сергія Єрмілова про те, що газопостачальники не відокремлюють поточну заборгованість енергогенеруючих компаній від старих боргів. Підприємства Мінпаливенерго продовжують накопичувати борги за газ, спожитий в поточному році, крім того, невчасно і не в повному обсязі розраховуються за послуги з транспортування газу - з початку року теплові електростанції заборгували ДК "Укртрансгаз" понад 30 млн. грн., а ВАТ із газопостачання та газифікації - 9 млн. грн. Загальна заборгованість підприємств Мінпаливенерго за ці послуги перевищує 200 млн. грн.

Угоди щодо реструктуризації заборгованості попередніх років енергетиками також не виконуються. За січень-вересень поточного року графік погашення боргів 1999-2002 року ВАТ "Донбасенерго" виконало на 7%, сплативши 800 тис. грн. із запланованих 11,38 млн. грн. ВАТ "Західенерго" сплатило 31,3% з 28,8 млн. грн., що підлягали сплаті. Загальний рівень виконання угод з реструктуризації боргів по підприємствах Мінпаливенерго склав 60,3%, а заборгованість за цими угодами сягає 25,6 млн. грн.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз України".

Читайте також