"Укртрансгаз" привлекает внешние инвестиции

13.09.2003, 12:03

Дочерняя компания "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України" 1 сентября 2003 года осуществила эмиссию корпоративных облигаций общим объемом 300 млн. грн. (укр.)

З 5 вересня лід-менеджером та платіжним агентом емісії - АКБ "Укрсоцбанк" - оголошено відкриту підписку на цінні папери компанії. Облігації забезпечені фінансовим поручительством "Нафтогазу України". Фіксований процентний доход за облігаціями складе 12% річних, виплати процентів проводитимуться щомісячно. Облігації будуть повністю погашені протягом 3 років.

Залучені кошти будуть спрямовані на придбання технологічного обладнання та реконструкцію лінійної частини газотранспортної системи України. Перехід до системи фінансових запозичень через механізм корпоративних облігацій дозволяє збільшити період запозичення, одночасно зменшивши вартість фінансових ресурсів. Сьогодні компанія залучає кредити українських банків у національній валюті в середньому зі ставкою 17% річних.

Реалізація інвестиційних проектів дозволить ДК "Укртрансгаз" зменшити обсяги використання паливного газу на власні технологічні потреби та його втрати при транспортуванні, а отже, істотно підвищить ефективність роботи компанії.

В 2003 році планується оновити парк технологічного обладнання компресорних станцій "Бобровицька", "Долина", "Гребінківська", "Ромненська", "Рогатин", "Софіївська", дожимних компресорних станцій "Опари" та "Більче-Волиця". Щорічний економічний ефект оновлення технологічного обладнання цих станцій сягає 114 млн. кубометрів газу, або 37,7 млн. грн. на рік. Економія газу, що використовується на технологічні потреби, дозволить відповідно збільшити обсяги його транспортування та експорту.

Реконструкція, технологічне переоснащення та розширення ГТС України здійснюються у відповідності з інвестиційною програмою "Нафтогазу України" на 2003 рік, якою передбачено інвестування у капітальне будівництво по ДК "Укртрансгаз" 1,8 млрд. грн. Збільшення обсягів споживання природного газу в європейських країнах, ріст обсягів видобутку та експорту російського газу, а також зростання ролі України як головного транзитера російського палива до країн Центральної та Західної Європи вимагають постійного підвищення надійності та маневреності ГТС України.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз України".

Читайте також