"Сармату" запретили приобретение более 50% акций "Оболони"

12.01.2004, 14:22

Антимонопольный комитет Украины запретил ЗАО "Сармат" приобретение более 50% акций ЗАО "Оболонь", поскольку это приведет к существенному ограничению конкуренции и монополизации общегосударственного рынка пива. (укр.)

Таке рішення АМКУ прийняв за результатами розгляду відповідного звернення "Сармату".

За висновком Комітету, внаслідок заявленого придбання акцій об'єднана група компаній "Оболонь" та "Сармат" займе 37,2 % загальнодержавного ринку пива і, таким чином, стане одноособовим монополістом. Окрім цього, після здійснення такої операції з ринку пива зникне один із чотирьох найпотужніших конкурентів. Згідно з нормами конкурентного законодавства ці суттєві негативні наслідки концентрації дають АМКУ всі підстави для її заборони.

Коментуючи рішення Антимонопольного комітету, голова АМКУ Олексій Костусєв підкреслив: "За останні кілька років ринок пива в Україні потужно розвинувся, сьогодні він пропонує споживачу доброякісну продукцію на всі смаки і вподобання, при чому, за доступними цінами. Я переконаний, що це - один із реальних результатів жорсткої конкуренції між виробниками. Ми робили і будемо робити все від нас залежне, щоб цю конкуренцію на ринку пива зберегти. Своє рішення щодо "Сармату" й "Оболоні" Комітет прийняв у повній відповідності до духу і букви конкурентного законодавства - воно не допускає монополізації пивної галузі й гарантує споживачам її стабільний розвиток".
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також