АУБ предлагает четкий механизм контроля за выполнением минимального капитала

13.01.2004, 17:24

По инициативе Ассоциации украинских банков в Национальном банке Украины состоялось совещание по поводу выполнения банками определенных в евро требований к минимальному размеру капитала и возможных санкций со стороны НБУ. (укр.)

В нараді взяли участь, від Нацбанку: заступник голови НБУ Олександр Шлапак, директор Генерального департаменту банківського нагляду Вадим Пушкарьов, директор Департаменту методології та планування банківського нагляду Світлана Фабер та директор Департаменту інспектування та моніторингу банківського нагляду Віктор Зінченко. Від АУБ брали участь президент асоціації Олександр Сугоняко, віце-президент Антоніна Паламарчук та начальник Управління по зв'язках з банками Ірина Самойлова.

За словами президента АУБ, мета заходу - подолання існуючих непорозумінь, створення прозорого, логічного механізму контролю за дотриманням банками мінімального розміру регулятивного капіталу.

Олександр Сугоняко відзначив, що суть проблеми полягає в тому, що мінімальні вимоги до розміру капіталу банків визначені в євро. Разом з тим порядок перерахунку в євро капіталу діючих банків законом не встановлений. У зв'язку з цим контроль (фактично щоденний) за виконанням цього нормативу здійснюється за курсом гривні до євро, який щоденно складається на ринку.

У разі суттєвого підвищення курсу євро (протягом 2003 року курс зріс більше як на 20%) це призводить до порушення банком нормативу з незалежних від нього причин і фактично позбавляє банк будь-якої можливості оперативно вплинути на ситуацію.

Під час наради представники АУБ відзначили, що існуючий на даний час порядок контролю за розміром регулятивного капіталу в євро надає право територіальним управлінням НБУ вживати заходи впливу до банків, у яких власний капітал зменшився в наслідок зміни курсу євро. Причому, за порушення нормативу Нацбанк може вимагати від банків закриття філій в інших областях, припинення здійснення окремих, зокрема, валютних операцій. "Застосування таких санкцій до банків за порушення, яке сталося фактично не з їх вини, ставить невеликі банки у нерівні умови порівняно з іншими банками, веде до порушення конкуренції на ринку та дестабілізації роботи фінансово здорових банків", - вважає президент АУБ.

В ході наради та обміну позиціями заступник голови НБУ Олександр Шлапак запропонував в робочому порядку виробити такий механізм контролю за виконанням нормативу мінімального розміру регулятивного капіталу, який не надавав би формальних підстав для застосування санкцій до банків.

Сторони домовились продовжити діалог, для чого визначили офіційних представників: Світлану Фабер - від НБУ та Ірину Самойлову - від АУБ, які в режимі робочої групи мають підготувати пропозиції на наступну нараду.

Під час засідання сторони також обговорили тему створення сприятливих умов для капіталізації банків, наголосивши на особливій актуальності цього питання на найближчий рік.
По материалам пресс-службы Ассоциации украинских банков.

Читайте також