В Украине происходит оздоровление ситуации в банковской сфере

22.01.2004, 10:40

Президент Украины Леонид Кучма 21 января провел рабочую встречу с главой Национального банка Украины Сергеем Тигипко, на которой обсуждались итоги прошлого года в банковской сфере. (укр.)

Під час зустрічі було відзначено, що у банківській сфері має місце оздоровлення ситуації, яке, за словами голови Нацбанку, іде швидкими темпами.

Сергій Тігіпко підкреслив: "Для банківської системи минулий рік був дуже вдалим. Я думаю, що одним із самих кращих за темпами розвитку. Проілюструємо кількома цифрами: 62% - зростання депозитів за рік, 62% - зростання кредитів, при цьому для фізичних осіб воно зросло у 2,1 раза. Прибуток банків зріс на 41%, статутний капітал банки підняли на 35% за рік. У цілому те рефінансування, яке дав Національний банк комерційним банкам, збільшилося у 21 раз за рік. 2002 року було рефінансовано 1 млрд. грн., а в 2003 року - 25 млрд. грн. - це те, що НБУ виділив для підтримки комерційних банків, а вони трансформують це в економіку, згідно з відповідними процедурами. Все це допомогло нам вийти на рівень монетизації, який на початку року складав 25% і на кінець року - 32,4%. Це гарні темпи. Якщо будемо рухатися такими темпами (додавати 7% щорічно), це буде постійно давати нові підстави для економічного зростання".

Голова Національного банку також повідомив про зростання загальних валютних резервів на 57%, чистих валютних резервів - в 2 рази, або на 2,5 млрд.

У ході розмови було також обговорено питання цінової політики 2004 року. Сергій Тігіпко підкреслив необхідність скоординованої діяльності на державному рівні щодо цінової політики. Голова Нацбанку висловив позитивні прогнози щодо стабільності грошової одиниці у 2004 році. "Цього року гривня буде стабільною. З самого початку року я мав переговори з Першим віце-прем'єром і зараз переговори з Прем'єр-міністром щодо цін. Дуже ретельно треба слідкувати, щоб ціни не зросли на початку року, стримати їх. Треба це взяти під контроль", - відзначив Сергій Тігіпко.

Президент України наголосив на унеможливленні підвищення цін у комунальному господарстві. Він, зокрема, сказав: "Зараз пішли розмови про підвищення цін у комунальному господарстві - я категорично проти! Хай нові технології вводять, хай резерви внутрішні шукають, а не підвищують ціни - ніяких підвищень не повинно у цьому році бути".

Співрозмовники торкнулися питання минулорічної інфляції, при цьому голова Нацбанку зауважив, що вона становить 8,2% і є трохи завелика, але ніякої катастрофи в цьому немає.

Глава української держави поцікавився станом кредитування банківською системою конкретних прибуткових проектів. Сергій Тігіпко зауважив, що існує проблема у великому попиті на отримання кредиту. Він зазначив, що незважаючи на достатньо високі відсотки за кредити, попит не зменшується. "Банківська система не встигає задовольняти ці кредити, тому, якщо є гарно відпрацьовані проекти і в них зацікавлені банки, тут може допомогти Нацбанк. Ми йдемо на те, що починаємо рефінансувати такі банки і проекти. У нас свої гарантії з банками відпрацьовані", - зазначив Сергій Тігіпко. У цьому зв'язку голова Нацбанку торкнувся проблем із кредитуванням державних підприємств.

У ході зустрічі було також обговорено питання повернення кредитів банкам. Сергій Тігіпко підкреслив, що кількість тих минулорічних "проблемних" кредитів зменшилася з 6% до 2,6%, тобто на 3,4 процентних пункти поліпшили якість кредитного портфеля. "Тут банки достатньо консервативні, але вже відпрацьовані певні процедури, і те, що наприкінці минулого року підписано Президентом України Закон України "Про захист прав кредитора", доповнює закони "Про лізинг" та "Про іпотеку". Це якраз ті інструменти, які допоможуть банкам серйозно працювати", - відзначив Голова Нацбанку.

На переконання голови Нацбанку, банківська система в Україні має бути активнішою у вирішенні проблем із кредитуванням житла. "Якщо прибалтійські країни дають кредити під 5-6% річних на 25-30 років і практично без кількісних обмежень, у Казахстані - вже 10-12% в їхній валюті. Я думаю, ми спокійно можемо на такий показник виходити", - зазначив Сергій Тігіпко, а також повідомив про вироблення підходів щодо кредитування освіти для дітей з малозабезпечених сімей. Йдеться про кредит, який погашається після отримання освіти і початку роботи.

Глава держави поцікавився також проблемою відмивання "брудних" коштів і наголосив на необхідності повного впровадження в діяльність банківської системи рекомендацій FATF. "Не таємниця, що мільярди, які йшли з України за кордон, проходили через банківську систему. Чи був сліпий Нацбанк, чи заплющував очі й взагалі до цього часу не було створено ніякої системи банківського контролю? Я вважаю, що це створювалось навмисно, тому ми і опинилися в "чорному списку", - нагадав Президент України, зауваживши, що відповідний закон не приймався протягом 12 років і сьогодні Україна розуміє, що від того, що знаходиться в чорних списках, держава втрачає мільярди.

Голова Нацбанку поінформував главу держави про заходи, що вживаються для протидії відмивання "брудних" коштів. Зокрема, про проведення зустрічі з комісією FATF, яка планує перевірку одеських та київських банків. За словами Сергія Тігіпка, за півроку банківська система дала 200 тисяч повідомлень про операції, які за формальними і неформальними ознаками підходять під ті, які можуть теоретично відмивати "брудні" гроші. "Я вважаю, що ми серйозно попрацювали, - зазначив Сергій Тігіпко.

Наприкінці зустрічі Президент України підкреслив, що свідченням довіри українців до банківської системи є збільшення вкладів населення. За словами Глави держави це є доброю ознакою, бо виграють ті економіки, які кожну копійку залучають в обіг. Леонід Кучма ще раз підкреслив, що без потужної банківської системи економіка нормально розвиватися не може.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також