Двусторонние отношения Украины и Болгарии имеют хорошие перспективы

27.01.2004, 11:05

Председатель Верховной Рады Украины Владимир Литвин, который находится с визитом в Болгарии, встретился в Софии с Президентом Республики Болгария Георгием Пирвановым. (укр.)

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Президент Республіки Болгарія Георгій Пирванов відзначають високий рівень і широкі перспективи двосторонніх відносин України та Болгарії в усіх сферах.

У понеділок, у Софії під час зустрічі з В. Литвином Президент Республіки Болгарія зазначив, що візит української парламентської делегації є частиною активного діалогу між нашими країнами, який базується на значній договірно- правовій базі.

"Болгарія, - заявив Г. Пирванов, - розглядає відносини з Україною як пріоритетні". "Я впевнений, що наші стосунки мають прекрасну перспективу", - сказав він. Президент Республіки Болгарія попросив В. Литвина передати щирі вітання Президентові України Леоніду Кучмі.

Г. Пирванов підкреслив особливу роль парламентів у двосторонньому діалозі, зазначивши, що законодавчі органи Болгарії і України повинні зробити свій внесок в активізацію двосторонніх стосунків.

Він також висловив переконання, що економічні відносини між нашими країнами можуть бути піднесені на якісно новий рівень, зокрема, в рамках європейської співпраці.

Він висловив вдячність за відношення української держави до болгар, які постійно проживають в Україні, зазначивши, що вони зберегли свою національну самобутність і культуру.

В свою чергу, В. Литвин передав Г. Пирванову вітання від Президента України Л. Кучми, зазначивши, що наш двосторонній діалог має високий рівень, особливо на рівні Президентів України і Болгарії.

На думку голови Верховної Ради України, зараз вкрай важливо визначити пріоритетні напрями двосторонньої співпраці, в тому числі на міжнародному рівні, щоб Україна і Болгарія "могли виступати єдиним фронтом" в європейських і міжнародних організаціях.

На переконання В.Литвина, в цьому велика роль належить парламентам.

В. Литвин зазначив, що Україні і Болгарії, враховуючи розширення Європейського Союзу, потрібно консолідувати і відстоювати позиції. "Нам необхідно виробити ідею слов'янської солідарності", - вважає він.

В. Литвин повідомив, що сьогодні під час зустрічі з Головою Народних Зборів Республіки Болгарія були обговорені деякі проблемні питання двосторонніх відносин.

За словами В. Литвина, керівники парламентів України і Болгарії розділяють думку про необхідність проведення "інвентаризації кожної проблеми і ухвалення рішень щодо їх розв'язання".

В свою чергу, Г. Пирванов висловив думку, що "слов'янство повинно зайняти своє місце в європейському домі", і висловив готовність поділитися з Україною досвідом євроінтеграційних процесів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також