Проблемы здравоохранения решают всем миром

15.10.2004, 12:39

Представители Министерства здравоохранения Украины приняли участие в первой ежегодной конференции по вопросам здравоохранения ЕСА - МЕNА. (укр.)

Конференція була організована Світовим банком для фахівців галузі охорони здоров'я з регіонів Європи, Центральної Азії, Близького Сходу та Північної Африки. Україну представляли перший заступник міністра охорони здоров'я по зв'язках з Верховною Радою України Тимур Педченко та керівник Групи впровадження проекту "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні" Володимир Романів.

Протягом чотирьох днів на конференції обговорювались питання щодо керівництва системою охорони здоров'я; управління інформаційною системою охорони здоров'я; планування, моніторингу та оцінки; постійного доступу населення до ліків; ролі приватного медичного страхування; синхронізації реформ у системі охорони здоров'я та сектору управління; досвід та значення тощо. Перший заступник Міністра охорони здоров'я України Тимур Педченко поінформував колег про сучасний стан дій в Україні стосовно ситуації з ВІЛ/СНІДу. Пан Педченко підкреслив: "Пріоритетом держави в рішенні проблем ВІЛ/СНІДу визнані два основних напрямки: запобігання інфікування ВІЛ та підтримка і лікування людей, що живуть з ВІЛ". Усі ці заходи представлені в 5-й Національної програмі профілактики ВІЛ-інфекції, запланованій на 5 років. Основні принципи програми викладені в прийнятій Урядом України Концепції стратегії боротьби з ВІЛ/СНІДом до 2011 року, що відображає чітку політику, засновану на стратегічному плануванні, ефективному використанні партнерських зв'язків, додаткових фінансових ресурсів і донорську допомогу.

Перший заступник міністра охорони здоров'я України Тимур Педченко та керівник Групи впровадження Проекту Володимир Романів презентували Проект "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні", якій реалізується Урядом країни за кошти Позики Світового Банку. Головною метою Проекту є зменшення темпів розповсюдження туберкульозу та ВІЛ-інфекції та СНІДу і зниження смертності від цих захворювань шляхом сприяння реалізації "Національної програми боротьби із захворюванням на туберкульоз на 2002-2005 роки", та "Програми профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні на 2004-2008 роки", впровадження сучасних та ефективних протиепідемічних заходів в обмежені строки при мінімальних фінансових витратах.

Конференція дала можливість поділитися досвідом України та вивчити міжнародний досвід реформування системи охорони здоров'я, заходів щодо попередження та лікування ВІЛСНІДу, впровадження програм первинної допомоги та лікування тощо. В ході конференції були зроблені висновки щодо необхідності залучення громадських організацій для обговорення питань щодо формування державної політики в таких напрямках, як організація первинної ланки охорони здоров'я, інституту сімейної медицини, створення багатоукладної системи вітчизняної охорони здоров'я, роль і місце страхової медицини тощо; налагодження дієвої системи моніторингу та оцінки в галузі охорони здоров'я; визначення ролі і місця громадянського суспільства в боротьбі з туберкульозом та ВІЛ/СНІДом тощо.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також