За девять месяцев года в Верховную Раду обратилось более 86 тысяч граждан

28.10.2004, 13:10

За период с января по сентябрь 2004 года в Верховную Раду Украины с жалобами, заявлениями и предложениями обратилось более 86,5 тысяч граждан. (укр.)

15,4 тис. звернень громадян розглянуто в парламентських комітетах. Якщо за цей же період у 2003 році найбільше звернень надійшло до комітетів з питань паливно-енергетичного комплексу і з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій, то тепер громадяни більше зверталися до комітетів у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів (3862), з питань правової політики (3097) та з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (2283).

Порівняно з 2003 роком кількість звернень до комітетів зменшилася втричі, зате удвічі більше зверталися до депутатських фракцій і груп протягом дев'яти місяців поточного року надійшло майже 27,6 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян. Із них понад 16,6 тис. - у фракцію "Наша Україна", 4 тис. - у депутатську фракцію Соціалістичної партії України, близько 2,5 тис. дописувачів звернулися у фракцію Комуністичної партії України, 2,3 тис. - у фракцію Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Найбільше звернень громадян надійшло до Верховної Ради України із м. Києва (13,9% від їх загальної кількості), Донецької (6,9%), Дніпропетровської (6,3%), Київської (6,2%) та Одеської (6,1%) областей.

Упродовж січня - вересня 2004 року до керівництва Верховної Ради України звернулося 2,6 тис. громадян. Із них 1,8 тис. - до голови Верховної Ради України Литвина В. М. 43,5 тис. звернень розглянуто Апаратом Верховної Ради України. Зокрема, у Відділі з питань звернень громадян опрацьовано понад 37,9 тис. пропозицій, заяв і скарг, що на 6,0 тис. (18,7%) більше, ніж за відповідний період 2003 року.

На особистому прийомі у Верховній Раді України побувало 9,8 тис. громадян. Із них до керівництва парламенту звернулося 305 осіб, у комітети - 1037, у депутатські фракції, групи та їх громадські приймальні - 3368 громадян. Про цьому, 3755 громадян прийнято працівниками Відділу з питань звернень громадян. В інших структурних підрозділах Апарату на прийомі побувало 1152 відвідувача.

Згідно з даними секретаріатів парламентських комітетів, протягом дев'яти місяців поточного року у виборчих округах до народних депутатів України, їх помічників-консультантів звернулося майже 273,5 тис. громадян, що на 70 тис. більше, ніж за відповідний період минулого року.

Серед народних депутатів, обраних від політичних партій і блоків, найбільше звернень отримали Мартинюк А. І., Зінченко О. О., Гладій М. В., Ларін С. М., Тимошенко Ю. В., Чубаров Р. А.

Аналіз звернень свідчить, що на їх змісті, характері і кількості позначились зростання громадської і політичної активності громадян, викликане виборами Президента України, об'єктивно існуючі труднощі і суперечності в різних сферах життя, складні суспільні процеси в державі і, зокрема, невдоволення рівнем життя.

Як і впродовж останніх двох років, у листах найчастіше йшлося про проблеми соціального захисту населення (22,4% всіх порушених питань), забезпечення законності та охорони правопорядку (20,0%). Чимало звернень стосувалося питань житлово-комунального господарства (7,1%), релігії (6,5%), державного будівництва, суверенітету, міждержавних і міжнаціональних відносин (6,1%), охорони здоров'я (4,4%).

Слід зазначити, що з початку 2004 року значно зросла кількість звернень з приводу призначення та перегляду розміру пенсій. Передусім це пов'язано з прийняттям Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та проведенням перерахунку пенсій з 1 січня 2004 року. Як і в попередні місяці, велика кількість дописувачів висловлює невдоволення перерахованими пенсіями, особливо визначеним для розрахунку розміром середньої заробітної плати за 2002 рік - 306 грн. 45 коп.

Дещо змінився характер звернень громадян після прийнятого у вересні 2004 року Урядом України рішення про доведення рівня пенсій до прожиткового мінімуму. Підтримуючи це рішення, значна частина дописувачів дає йому неоднозначну оцінку одні вважають, що доплати до пенсії призвели до зрівнялівки, інші що знецінили їхні доплати за заслуги. Ще частина дописувачів зауважує, що збільшення пенсійних виплат уже веде до зростання цін, і особливо на продукти харчування.

Понад 20,3 тис. звернень, надісланих на адресу Верховної Ради України протягом січня - вересня 2004 року, стосуються питань забезпечення законності та охорони правопорядку. Це майже на 3,8 тис. більше, ніж за відповідний період минулого року. Лише в парламентських комітетах з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, з питань правової політики, з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто відповідно 2080, 1732, 419 таких звернень.

Як свідчить аналіз, продовжує зростати кількість звернень щодо неправомірних дій працівників міліції і прокуратури, відсутності належного реагування на порушення законних прав громадян, безпідставного закриття або відмови у порушенні кримінальних справ. У багатьох заявах і скаргах йшлося про протиправні дії слідчих та перевищення ними службових повноважень, тяганину з розглядом кримінальних та цивільних справ.

Люди вказують на недосконалість судової системи, судове свавілля, безвідповідальне ставлення суддів до своїх службових обов'язків і присяги, ухвалення неправомірних рішень.

У пошті парламенту залишається вагомою частка звернень громадян із питань державного будівництва, міждержавних і міжнаціональних відносин (отримано 6,1 тис. пропозицій, заяв і скарг). Якщо раніше більшість пропозицій і заяв стосувалися політичної реформи, то зараз - виборів Президента України.

Хоча у січні - вересні 2004 року загальна кількість звернень з питань праці дещо зменшилася порівняно з відповідним періодом минулого року (із 4616 до 3569), проте залишається стійкою кількість скарг щодо заборгованості із заробітної плати.

Понад 2,5 тис. звернень, адресованих Верховній Раді України, стосуються аграрного сектора економіки держави. Громадян турбують значні порушення чинного законодавства, що відбуваються під час паювання земель, виділення земельних часток у натурі, розпаювання колективного майна. Значною залишається кількість скарг на неправомірні дії місцевого керівництва. Останнім часом зростає кількість скарг щодо порушень під час забудови територій. Людей турбує, що місцеві органи влади не враховують їх думку, надають дозвіл на спорудження будинків, розважальних закладів на спортивних та дитячих майданчиках, у зоні відпочинку населення.

Звернення громадян систематично аналізувалися та узагальнювалися відповідними підрозділами Верховної Ради України. Крім того, заяви і скарги надсилалися на розгляд у міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, обласні, міські та районні державні адміністрації, органи суду і прокуратури. Звернення, котрі потребували особливої уваги, перебувають на контролі в комітетах та Апараті Верховної Ради України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також