Агенство "Фитч Рейтингз" убедилось в инвестиционной привлекательности Украины

08.10.2004, 11:56

Первый вице-премьер-министр, министр финансов Украины Николай Азаров встретился с директорами департамента суверенных рейтинговов рейтингвого агентства "Фитч Рейтингз" Эдвардом Паркером и Шерон Рей. (укр.)

Він поінформував співрозмовників про економічну та фінансову ситуацію в Україні. Зокрема про те, що у першому півріччі 2004 року до державного бюджету надійшло значно більше коштів, ніж прогнозували, завдяки вищим темпам економічного зростання, покращенню адміністрування податків і збільшенню надходжень від приватизації. Бюджет за півріччя виконано із профіцитом, що дало змогу зібрати кошти на збільшення зарплат і доплат до пенсій.

За вісім місяців поточного року приріст ВВП в Україні становить майже 14%. Збільшенню доходів бюджету та Пенсійного фонду сприяла й тенденція до детінізації української економіки, що проступає у зв'язку із зниженням податку на доходи фізичних осіб і запровадженням персональних пенсійних рахунків. Микола Азаров наголосив, що "нинішній уряд й надалі проводитиме політику зниження податкового тиску".

Що ж до проекту бюджету на наступний рік, то перший віце-прем'єр наголосив на його пріоритетах: "Бюджет-2005 буде соціальним бюджетом - на ці потреби спрямовано 50% загальних видатків бюджету. У центрі уваги держави буде також фінансування розвитку агропромислового сектору, впровадження фундаментальних наукових досліджень і військова реформа.

Відповідаючи на запитання представників рейтингового агентства щодо подальшого європейського та євроатлантичного курсу України, перший віце-прем'єр зазначив, що українська держава свого зовнішнього курсу не змінювала, а в у відносинах із ЄС та НАТО відійшла від "загальних декларацій" і перевела спілкування у "конкретне та практичне русло". Тобто - до прагматичної роботи із втілення у життя стандартів і критеріїв, на яких базується організація європейського співтовариства.

За два останні роки агентство "Фітч Рейтінгз" тричі поліпшувало суверенний рейтинг України. Зараз він становить В+ із прогнозом "стабільний".
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також