Определены основные задачи Межведомственной рабочей группы по восстановлению канала р. Дунай - Черное море

27.11.2004, 13:12

26 ноября в МИД Украины состоялось учредительное заседание Межведомственной рабочей группы по вопросам восстановления глубоководного судоходного канала р. Дунай - Черное море. (укр.)

26 листопада ц. р. в МЗС відбулося установче засідання Міжвідомчої робочої групи з питань відновлення глибоководного суднового ходу р. Дунай - Чорне море, яку було створено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2004 р. з метою координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади у контексті реалізації проекту відновлення глибоководного суднового ходу р. Дунай - Чорне море через гирло Бистре та забезпечення його зовнішньополітичного супроводження.

У засіданні, яке проходило під головуванням заступника міністра закордонних справ України, голови Міжвідомчої робочої групи Ігоря Долгова, взяли участь члени Робочої групи, представники центральних та місцевих органів влади, які мають безпосереднє відношення до даної проблеми.

Присутні визначили основні завдання та напрямки діяльності групи. Передбачено врахувати пропозиції та зауваження, висловлені в звіті делегації експертів ЄК і міжнародних конвенцій за результатами візиту в Україну 6-8 жовтня ц. р. На думку учасників засідання, головним завданням групи є, насамперед, вироблення спільної позиції та єдиних підходів усіх причетних органів влади та інституцій до відновлення судноплавства в українській частині дельти Дунаю, забезпечення дотримання необхідних процедур реалізації проекту відповідно як до національного законодавства, так і міжнародних зобов'язань України, сприяння досягненню порозуміння в українському суспільстві щодо зазначеного питання.

Серед основних питань, розглянутих членами Міжвідомчої робочої групи, були питання щодо стану робіт з відновлення глибоководного суднового ходу р. Дунай - Чорне море та пов'язане з цим дотримання режиму державного кордону на прикордонній р. Дунай, екологічний та санітарний стан водних об'єктів і водогосподарських систем спільного українсько-румунського користування, дотримання Україною міжнародних зобов'язань відповідно до двосторонніх договорів та багатосторонніх домовленостей в ході відновлення судноплавства по Дунаю тощо.

Учасники засідання особливо акцентували увагу на тому факті, що після відновлення в серпні ц.р. судноплавства через гирло Бистре спостерігається поступове покращення соціально-економічної ситуації в Українському Придунав'ї внаслідок зростання вантажопотоку через українські дунайські порти, а відтак, збільшенням надходжень до місцевого бюджету та зменшенням рівня безробіття в регіоні.

Як наголошувалося під час засідання, Україна відкрита для співпраці з усіма міжнародними організаціями та міжнародними конвенціями з питання вивчення можливих негативних наслідків реалізації даного проекту на навколишнє природне середовище, зокрема в транскордонному контексті. Свідченням цього є рішення провести під егідою ЮНЕСКО та Міжнародної комісії з захисту р. Дунай міжнародну конференцію "Збереження та сталий розвиток дельти Дунаю" в Одесі, з метою здійснення широкої презентації другого етапу відновлення ГСХ р. Дунай-Чорне море та проведення громадських слухань з даного питання.

Згідно з досягнутою домовленістю, засідання Міжвідомчої робочої групи відбуватимуться щомісяця.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також