В нынешнем году в Украине планируется получить 45 млн. тонн зерновых

09.11.2004, 11:38

8 ноября Президент Украины Леонид Кучма провел рабочую встречу с вице-премьер-министром Иваном Кириленко, который проинформировал главу государства о текущей ситуации в агропромышленном комплексе Украины. (укр.)

Під час зустрічі Іван Кириленко відзначив, що цього року очікується отримати 45 млн. тонн зернових, що є найвищим показником за роки незалежності. "Ми ніколи такого врожаю не мали. А 45 млн. - це хороший врожай навіть для тих старих часів, коли у нас фінансування сільського господарства було набагато вище. У цьому році це результат, отриманий завдяки тому, що продовжувалися нові підходи в реформуванні сільського господарства", - зазначив він.

Леонід Кучма, у свою чергу, наголосив: "Село сьогодні працює в нових умовах, але я розумію при великій підтримці держави і Уряду в цілому".

Під час розмови Іван Кириленко також поінформував Президента України, що цього року засіяно 8 млн. гектарів озимих, з них - понад 6 млн. пшениці. "У більшості регіонів якісна озимина. Ми дали дотацію на кожен посіяний гектар, за умови, що запроваджена інтенсивна технологія. Тобто засоби захисту і мінеральні добрива, ми здешевили і на осінь мінеральні добрива, і працювали по здешевленому пальному", - зазначив віце-прем'єр-міністр України.

Іван Кириленко також зауважив, що цьогорічне зростання внутрішнього валового продукту сільського господарства порівняно з минулим роком очікується на рівні 25-30%. "Ми запровадили завдяки вашій підтримці прозорі схеми в сільському господарстві. Бартеру сьогодні майже немає", - підкреслив він.

Віце-прем'єр-міністр України також поінформував про продовження збирання кукурудзи, якої очікується отримати 9 млн. тонн.

Іван Кириленко повідомив Главі держави і про стан справ в цукровій галузі. За його словами, цього року очікується зібрати 18 млн. тонн цукрового буряка, що становитиме 1 млн. 700 тис. тонн цукру. Леоніда Кучму цікавило, чи забезпечить це потреби України в цукрі. Іван Кириленко наголосив, що показники задовольнять внутрішні потреби: "Ринок абсолютно спокійний, і ціна вигідна за рахунок того, що заборонили давальницьку схему".

Під час розмови віце-прем'єр-міністр України також поінформував про ситуацію на ринку м'ясо-молочної продукції. Він, зокрема, зауважив, що завдяки дотаціям в тваринництво вдалося зберегти поголів'я. Втім, через зростання грошових доходів населення щороку необхідно додавати 12% м'ясної продукції на внутрішньому ринку. Окрім того, розрахунки показують, що 3% - доведеться імпортувати. Президент України наголосив, що у цьому питанні слід виходити передусім з інтересів споживачів.

Іван Кириленко підкреслив, що "за усіма продовольчими балансами в Україні - хліба, борошна, цукру, м'яса - повністю забезпечено продовольчу безпеку держави до кінця наступного року."

У ході зустрічі глава держави звернув окрему увагу на розвиток сільськогосподарського машинобудування та необхідність пошуку механізмів та вжиття заходів з оздоровлення операцій фінансового лізингу в Україні. Інформуючи Президента України з цього питання, віце-прем'єр-міністр України відзначив, що рішенням Уряду наступного року в декілька разів збільшаться видатки на технічне переоснащення сільського господарства. Іван Кириленко також зауважив, що цього року вперше запрацював довготерміновий кредит на с/г техніку.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також