Общественные организации обеспокоены реализацией проекта "Преодоление эпидемии ВИЧ/СПИД в Украине"

12.02.2004, 11:31

ВИЧ-сервисные общественные организации, которые работают на территории Украины и представители сети людей, живущих с ВИЧ выразили обеспокоенность по поводу ситуации, сложившейся по реализации проекта "Преодоление эпидемии ВИЧ/СПИД в Украине". (укр.)

Головна причина стурбованості - переривання грантових угод з основними реципієнтами коштів гранту Глобального Фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією після року реалізації проекту. Результатом прийнятого Глобальним Фондом рішення, стане припинення фінансування реальних проектів, що майже рік впроваджувалися за допомогою громадських організацій. Базуючись на усній домовленості з Глобальним Фондом, низка проектів працювала на підставі розрахунків по факту виконаних робіт. Сьогодні, громадські організації документально підтверджують той факт, що в результаті виконання робіт по проекту, в них виникла заборгованість перед працівниками, яких вони залучали до виконання робіт та перед податковими органами України.

Коментуючи ситуацію, що склалася, Володимир Жовтяк, керівник благодійної організації "Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ" зазначив: "Ми - люди, що живуть з ВІЛ, та представники неурядових організацій України, що надають послуги людям, що живуть з ВІЛ/СНІД, дуже стурбовані ситуацією, що склалася, адже поодинокими зусиллями загрозливу ситуацію поширення ВІЛ/СНІДу в Україні не зможе виправити ні Глобальний Фонд, ні Уряд, ні неурядові організації. Тільки конструктивна співпраця між цими структурами забезпечить ефективність дій у справі подолання наслідків епідемії та допомоги людям, які вже ВІЛ-інфіковані. Як прояв відданості України справі боротьбі з ВІЛ/СНІД ми розцінюємо рішення уряду виділити кошти з резервного фонду Кабінету Міністрів на закупівлю ліків для лікування 2000 дорослих та 100 дітей на один рік".

В 2001 році Україна виступила з ініціативою скликання 26 спеціальної сесії Генеральної асамблеї ООН з питань ВІЛ/СНІД, де було прийнято рішення щодо створення фінансової інституції (Глобального Фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією), яка буде розподіляти кошти на боротьбу з ВІЛ/СНІД серед країн, які їх потребують та доведуть свою спроможність щодо їх використання.

Україна протягом 2 років представляла 17 країн регіону в правлінні Глобального Фонду.

В червні 2001 року, під час свого візиту в Україну, Кофі Аннан повідомив уряд та населення країни, що заявка України в Глобальний Фонд загальною сумою 92 млн. доларів США строком на 5 років затверджена до фінансування.

Координаційним механізмом країни були визначені основні реципієнти коштів гранту: Міністерство охорони здоров'я України (компоненти Лікування та поза лікарняний догляд" та "Моніторинг і оцінка"), Український Фонд боротьби з ВІЛ-інфекцією і СНІДом (компонент "Інформаційна-освітня діяльність"), ПРООН (компонент "Робота з уразливими групами та групами ризику").

29 січня 2003 року Міністр охорони здоров'я України від імені Міністерства охорони здоров'я підписав грантову Угоду з Глобальним Фондом на 2 роки реалізації проекту.

28 січня 2004 року на ім'я Міністра охорони здоров'я надійшов лист від Глобального Фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією за підписом старшого директора Глобального Фонду з питань стратегії, оцінки та програмної підтримки Бреда Херберта, в якому було повідомлено про припинення грантової угоди між Глобальним Фондом та Міністерством охорони здоров'я України.

Український Фонд боротьби з ВІЛ-інфекцією і СНІДом (основний реципієнт коштів гранту по компоненту "Інформація і освіта") та ПРООН (основний реципієнт коштів гранту по компоненту "Робота з уразливими групами та групами ризику") отримали офіційні листи щодо переривання Грантової Угоди 30 січня 2004 року.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також