УКРАИНА ГОТОВА НАЧАТЬ ШИРОКОМАСШТАБНОЕ ЛЕЧЕНИЕ ВИЧ-ИНФИЦИРОВАНЫХ И БОЛЬНЫХ СПИДОМ

20.02.2004, 10:58

В Министерстве здравоохранения Украины состоялась рабочая встреча министра здравоохранения Украины Андрея Педаева с представителями организации "Врачи без границ" и агенства ПРООН. (укр.)

В ході робочої зустрічі обговорювалися шляхи вирішення проблеми щодо забезпечення антиретровірусною терапією ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД українців.

В зв'язку з призупиненням дії грантових угод за проектом "Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні", що реалізувалися за кошти Глобального Фонду, виникла реальна загроза переривання лікування хворих, які зараз приймають антиретровірусну терапію. За кошти Державного бюджету в 2003 році було закуплено антиретровірусні препарати для лікування протягом року 68 хворих на СНІД. Ліки було закуплено на підставі проведеного. Після отримання коштів Глобального фонду з'явилася можливість збільшити доступність антиретровірусних препаратів і довести кількість хворих, які отримують антиретровірусну терапію вже у листопаді-грудні 2003 роцi до 2000, а в 2004 роцi - до 4000 осіб.

Спираючись на гарантії з боку Глобального Фонду та виходячи з потреби лікування більшою кількості осіб, препарати, що були закуплені за кошти Державного бюджету були розподілені на 130 хворих, замість 68, як планувалось, що призвело до більш швидкого використання закуплених ліків.

Оскільки ліки за кошти Глобального фонду так і не вдалося закупити, лікування всіх 130 хворих, які почали отримувати специфічну антиретровірусну терапію, опинилось під загрозою переривання. Виникла необхідність пошуку додаткових ресурсів для отримання необхідних ліків.

На сьогодні готується закупівля цих ліків за кошти Державного бюджету.

У ході зустрічі керівник ПРООН Хелен Петрозолла поінформувала Андрія Підаєва про те, що на сьогоднішній день вже проведена закупівля необхідних препаратів для лікування 130 хворих протягом 2 місяців. На наступному тижні препарати будуть передані Міністерству охорони здоров'я для подальшого розподілу.

Асистент Голови Місії "Лікарі без кордонів", Жанна Пархоменко, заявила, що "Лікарі без кордонів" високо оцінюють співпрацю з МОЗ України і при виникненні необхідності готові надати антиретровірусну терапію для лікування хворих на СНІД у вигляді гуманітарної допомоги. Також Жанна Пархоменко зазначила, що "Лікарі без кордонів" неодноразово висловлювали своє ставлення: "Ми повідомляли Глобальному Фонду свою точку зору - ми вважаємо, що єдиним координатором реалізації такого рівня проектів в Україні може бути тільки Уряд. А єдиним виконавцем проектів, що стосуються лікування та поза лікарняного догляду може бути тільки МОЗ, тому що жодна міжнародна, громадська чи інша організація не має такого потенціалу і досвіду, як має Міністерство: я маю на увазі розвинену структуру центрів СНІДу, високий рівень підготовки медичних кадрів, затверджені МОЗ та погоджені з ВООЗ протоколи лікування хворих на СНІД. Україна є однією з небагатьох країн, яка сьогодні повністю готова до започаткування широкомасштабної лікувальної кампанії".

Міністр охорони здоров'я, Андрій Підаєв зазначив: "Український уряд і Міністерство охорони здоров'я, як одна з його складових, завжди активно співпрацювали і будуть співпрацювати з міжнародними, неурядовими та громадськими організаціями. Прикладом цього є проект Світового банку, тісна співпраця з ВООЗ, програмами ООН в Україні, Всеукраїнською мережею людей що живуть з ВІЛ. Позиція Міністерства охорони здоров'я є прозорою і постійною: ми відкриті до партнерства і співпраці, оскільки переконані в тому, що подолати епідемію СНІДу можна лише консолідувавши зусилля всіх гілок влади, міжнародних та громадських організацій та всього громадянського суспільства".
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також