Преодолевая преграды: партнерство в борьбе с ВИЧ/СПИДом

25.02.2004, 11:41

В Дублине (Ирландия) завершила свою работу министерская конференция "Преодолевая преграды: партнерство в борьбе с ВИЧ/СПИДом в Европе и Центральной Азии", которая проходила 23-24 февраля. (укр.)

Делегацію України на даному заході очолював міністр охорони здоров'я України - Андрій Підаєв.

Основна мета зустрічі укріплення партнерства між країнами та прийняття рішучих дій з метою посилення відповіді на епідемію у світі, зокрема в країнах Європи та Центральної Азії.

У ході конференції Андрій Підаєв провів ряд робочих і офіційних зустрічей.

Під час розмови міністра охорони здоров'я України з виконавчим директором Глобального Фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, Річардом Фічемом, була досягнута домовленість щодо подальшої співпраці на шляху реалізації проекту "Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні" за кошти гранту Глобального Фонду. Ричард Фічем підтвердив готовність виконання зобов'язань, що були взяті Глобальним Фондом перед Україною. "Ричард Фічем завірив, що всі розпочаті ініціативи, будуть продовжені, а прийняті рішення виконані. Уряд України досяг домовленостей щодо продовження програмних заходів, котрі були розпочаті за допомогою Глобального Фонду" повідомив Міністр охорони здоров'я, Андрій Підаєв.

Під час зустрічі з Виконавчим директором програм ВІЛ/СНІД ЮНЕЙДС, Пітером Піотом, міністр поінформував його щодо ситуації навколо реалізації проекту за кошти гранту Глобального Фонду та подальших дій уряду. Пітер Піот наголосив на важливості довгострокової співпраці України з Глобальним Фондом та підтвердив повну підтримку України у всіх розпочатих проектах з боку ЮНЕЙДС. В ході зустрічі Пітер Піот неодноразово підкреслював беззаперечне лідерство України у відповіді на епідемію ВІЛ/СНІДу та відданість країни справі боротьби зі СНІДом. Наприкінці зустрічі Міністр охорони здоров'я України запросив Пітера Піота найближчим часом відвідати Україну.

В свою чергу в розмові з міністром регіональний директор Євробюро ВООЗ, доктор Данзон від імені Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я пообіцяв посилити допомогу Україні у започаткуванні широкомасштабної акції лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД.

На прохання дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ відбулася зустріч міністра з виконавчим директором Фонду, пані Керол Беламі, та директором Регіонального офісу ЮНІСЕФ Марією Калівіс. Керол Беламі висловила щиру подяку Україні за відданість справі боротьби зі СНІДом: "На відміну від інших держав в Україні приділяється особлива та постійна увага до профілактичних програм. Результати роботи України по проекту попередження передачі ВІЛ від матері до дитини вже сьогодні є прикладом для багатьох країн. Це ефективна, апробована модель, котра може бути розповсюджена в інші країни" Керол Беламі підтвердила наміри ЮНІСЕФ продовжити співпрацю з Україною та повідомила, що основними напрямками діяльності ЮНІСЕФ в Україні в цьому році будуть профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу, імунізація та профілактика йододефіциту населення.

Міністр Андрій Підаєв взяв участь у планових заходах конференції - засіданні круглого столу НУО (неурядових організацій) та ЛЖВС (людей, що живуть з ВІЛ/СНІД) під головуванням доктора Данзона та провів коротку презентацію про стан готовності України до акції широкомасштабного лікування, та ролі НУО і ЛЖВС в успішній реалізації кампанії.

"Повага до особистості, прав люди та прав пацієнтів - є основною запорукою успіху у відповіді на епідемію" зазначив Андрій Підаєв.

Доктор Данзон сказав: "Презентація України - є добрим прикладом для подальшого вивчення, наслідування та натхнення"

Після засідання круглого столу міністр охорони здоров'я України провів зустріч з представниками НПО та ЛЖВС, в ході якої повідомив про досягнуту домовленість між Глобальним Фондом та урядом України щодо подальшої реалізації проекту в Україні за кошти Глобального Фонду.

Результатом роботи конференції стало прийняття представниками Урядів Європи та Центральної Азії декларації про партнерство у боротьбі з ВІЛ/СНІДом у Європі та Центральній Азії.

Основними положеннями декларації стали:

визнання необхідності об'єднати зусилля та колективні дії в напряму протидії епідемії ВІЛ/СНІД;

визнання, що повага та захист прав людини є основою для профілактики інфікування ВІЛ та зниження уразливості груп ризику;

визнання профілактики ВІЛ за основу національних, регіональних та міжнародних відповідей на епідемію;

визнання, що в країнах Європи та Центральної Азії найбільш уразливими залишаються ін'єкційні споживачі наркотиків, жінки секс бізнесу, чоловіки, що мають секс з чоловіками та без прийняття термінових заходів ВІЛ буде продовжувати розповсюджуватися на загальну популяцію;

визнання необхідності більш широкого залучення ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД до заходів, спрямованих на подолання епідемії ВІЛ/СНІД;

визнання, що інвестування у наукові дослідження з метою поліпшення терапії та профілактики інфекції має ключове значення у справі боротьби зі СНІДом.

Виходячи з цих положень, країни домовились про прийняття низки рекомендацій що спрямовані на досягнення конкретних цілей у розрізі посилення керівництва на рівні регіонів; впровадження рішучих дій та реалізації програм спрямованих на профілактичні заходи; поліпшення доступу до лікування, підтримки та догляду ВІЛ-інфікованих осіб; укріплення партнерства між країнами світу у справі боротьби з ВІЛ/СНІДом.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також