Реакция Координационного механизма Украины на приостановку финансирования Глобального фонда борьбы со СПИДом

05.02.2004, 14:12

30 января Глобальный фонд борьбы со СПИДом, туберкулезом и малярией распространил в средствах массовой информации пресс-релиз, в котором информирует о приостановке финансирования программы "Преодоление эпидемии ВИЧ/СПИД в Украине", которая выполнялась на средства гранта Глобального фонда. (укр.)

Одночасно Глобальний фонд направив трьом основним отримувачам коштів гранту (Міністерство охорони здоров'я України, ПРООН, Український фонд боротьби з ВІЛ-інфекцією і СНІДом) повідомлення про розірвання грантових угод, котре містило вимогу повернення невикористаних коштів.

Заяві Глобального фонду передував триденний візит представників секретаріату Глобального фонду до України. 22 січня 2004 року відбулась спільна зустріч представників секретаріату Глобального фонду з віце-прем'єр-міністром Дмитром Табачником, міністром охорони здоров'я України Андрієм Підаєвим, заступниками міністра. Під час зустрічі представники Глобального фонду підкреслили, що не мають претензій до Координаційного механізму країни, до процесу реалізації проекту в Україні та застосованих національних процедур закупівель. Також було зазначено, що Глобальний фонд не має сумнівів щодо України, уряду та Міністерства охорони здоров'я. Окрім того, представники делегації неодноразово підкреслювали потенційну потужність України та високу кваліфікацію груп впровадження проекту.

Єдиною розбіжністю між Глобальним фондом та Міністерством охорони здоров'я був проведений тендер на закупівлю АРВ-препаратів для лікування 2000 дорослих та 100 дітей хворих на СНІД. 3 листопада 2003 року тендерним комітетом МОЗ України були оголошені результати торгів, але Глобальний фонд протягом 80 днів не зважаючи на чотири звернення з боку МОЗ не затвердив переможців, чим фактично заборонив закупівлю ліків одночасно рекомендуючи придбати терапію шляхом прямих закупівель у рекомендованих структур.

В той же час Глобальний фонд в своєму прес-релізі спирається на повільне використання коштів основними реципієнтами.

Таким чином, спираючись на той факт, що другий транш коштів гранту був фактично перерахований на розрахунковий рахунок МОЗ 25 вересня 2003 року, а після оголошення результатів торгів 3 листопада, всі розрахунки з постачальниками були заблоковані, реальний час для використання фінансових ресурсів Глобального фонду становив менше двох місяців.

Попередньо на закупівлю препаратів для лікування 2000 дорослих і 100 дітей, Глобальним Фондом затверджена сума в $5367555,3. Після проведення тендеру, сума контракту для придбання необхідних препаратів склала $3911087,51. Економія коштів становить $1456467,79. Проте Глобальний фонд рекомендує закупити необхідні препарати у ЮНІСЕФ. Міністерство охорони здоров'я зробило додатковий запит щодо цін та умов постачання препаратів дитячим фондом. Аналіз цін показав, що при закупівлі препаратів через ЮНІСЕФ сума контракту становить на $611761,39 більше, ніж при закупівлі за результатами проведених МОЗ торгів.

В усіх тендерних процедурах МОЗ застосовувало норми та процедури національного законодавства України. (Відповідно до статуту Глобального фонду він є некомерційною, громадською установою, зареєстрованою у Швейцарії. Таким чином, зазначена угода не є міжнародним договором України і не підпадає під дію Закону України "Про міжнародні договори України". У такому разі питання щодо процедури закупівлі товарів основним реципієнтом (МОЗ України) у постачальників мають вирішуватись відповідно до чинного законодавства України - з офіційного висновку Міністерства закордонних справ України).

В результаті подій, перебіг яких наданий вище, склалася ситуація, коли Україна не може виконати раніше задекларовані зобов'язання щодо розпочинання широкомасштабної лікувальної кампанії.

3 лютого 2004 р. в приміщенні МОЗ під головуванням Дмитра Табачника відбулося чергове засідання Координаційного механізму країни, на котрому були заслухані звіти основних отримувачів коштів, обговорена ситуація, що склалася на даний час. Враховуючи необґрунтовану позицію Глобального Фонду щодо затягування закупівлі антиретровирусних препаратів в Україні та непослідовні дії представників секретаріату, Координаційний механізм країни прийняв рішення щодо повернення коштів гранту та одноголосно підтримав пропозицію голови КМК терміново звернутися до уряду України з проханням виділити з епідфонду КМУ кошти необхідні для забезпечення процесу лікування 2000 дорослих та 100 дітей.

Міністр охорони здоров'я України зазначив: "Для мене, як для міністра, підписання грантової угоди з Глобальним фондом в січні минулого року стало серйозною підставою для оприлюднення зобов'язань перед ВІЛ-інфікованими, їх рідними і близькими, а також перед світовою спільнотою. І сьогодні мене, як лікаря, в першу чергу хвилює загроза переривання лікування тим, хто його вже отримує. Ми не в праві обманювати очікування хворих, для котрих лікування є єдиною надією на подовження життя. Тому вважаю, що рішення КМК є виваженим, єдино вірним і відображає, в першу чергу, нашу позицію, як урядовців, медиків та просто громадян країни. В результаті непорозумінь та безконечної переписки з Глобальним Фондом не повинні страждати хворі люди".

Однозначним залишається той факт, що уряд України за допомогою або без будь-якої сторонньої допомоги буде продовжувати свою роботу по наданню необхідної допомоги хворим, буде продовжувати розвиток мережі спеціалізованих медичних закладів для того, щоб забезпечити всім необхідним складові боротьби з загально-небезпечними для людства епідеміями.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також