Состоялось заседание совместной рабочей группы НБУ и АУБ по вопросам капитализации банков

11.03.2004, 11:44

Ассоциация украинских банков поддерживает задание Национального банка Украины в 1,5 раза увеличить капитал банковской системы. (укр.)

4 березня відбулось засідання спільної робочої групи НБУ і АУБ з проблем капіталізації банків, в роботі якої взяли участь Голова НБУ Сергій Тігіпко, його заступник Олександр Шлапак, Президент АУБ Олександр Сугоняко, Президент Харківського банківського союзу Анатолій Волок, керівники банків "Аваль", "ВАБанк", "Укрсоцбанк", "Старокиївський", керівники структурних підрозділів НБУ та АУБ.

Під час засідання розглянуто стан реалізації пропозицій зі зняття проблемних питань, пов'язаних з капіталізацією банків.

В результаті досягнутої домовленості Голова НБУ дав доручення, за яким остаточні проекти змін до нормативних актів НБУ щодо залучення субординованого боргу, порядку контролю за мінімальним розміром капіталу в Євро та порядку реєстрації змін статутного капіталу банку мають бути подані на розгляд Правління НБУ до 18 березня.

Як прокоментували в АУБ, результатом роботи банківської системи в напрямку нормативно-правового сприяння притоку реальних інвестицій в банківський капітал стали спільно розроблені зміни до ряду нормативних актів НБУ, остаточне доопрацювання яких має завершитися найближчим часом.

Комплексною програмою розвитку банківської системи на 2003-2005 роки визначено, що "недостатній рівень капіталізації банківської системи" є основною причиною, яка стримує розвиток банківської справи. А в якості пріоритетного завдання на цей період визначено "підвищення рівня капіталізації банків".

Робота спільної робочої групи НБУ і АУБ з проблем капіталізації банків - це продовження політики Нацбанку щодо укріплення системних засад банківської справи тепер вже на рівні капіталізації банків. І те, що в минулому році система досягла найвищих темпів капіталізації після кризового 1998 року - 30,6%, засвідчує, що поставлені цілі досягаються спільною роботою працівників НБУ, АУБ і банків.

Ці результати досягнуті банками в наслідок реалізації політики НБУ, в основу якої покладено принцип економічної доцільності. Такі результати підкреслють системний характер роботи Нацбанку, який, на жаль, є характерним для роботи далеко не всіх державних органів. Можливо тому затверджена Правлінням НБУ Комплексна програма так і не була затверджена вищим керівництвом держави і самотужки виконується тільки банківським співтовариством, хоча ці завдання мають щонайменше загально-економічне значення, - наголошують в АУБ. До роботи в напрямку сприяння капіталізації національної банківської системи бажано було б долучитися і Кабінету Міністрів, і Верховній Раді України. На думку фахівців Асоціації, в цьому є велика суспільна потреба.

Як поінформував за результатами засідання спільної робочої групи Президент АУБ Олександр Сугоняко: "Завдання підвищення рівня капіталізації банків на цей рік конкретизовано Головою НБУ на засіданні робочої групи 4 березня цього року. Капітал банківської системи має вирости в півтора рази - таке завдання поставив п. Тігіпко перед системою, що надасть їй можливість збільшити кредитування економіки країни і населення на 50 млрд. грн."

Асоціація українських банків підтримує такі маяки капіталізації банків. Це велика відповідальність працювати задля створення умов розвитку національного господарства, - наголошують в АУБ. Адже без належної капіталізації банків коштами українських підприємств і громадян зростаюча економіка не зможе задовольнити свій попит на гроші. Надії на те, що цей попит вітчизняних підприємств задовольнять іноземні банки не виправдовують себе. За існуючих політичних та економічних ризиків вони в Україну не інвестуватимуть. Достатньо зважити на те, що зарубіжні банківські процедури з оцінки ризиків не дозволять кредитувати національні підприємства. Саме тому в Польщі, скажімо, банки з іноземним капіталом в основному працюють з клієнтами материнських банків, що діють у цій країні, а не з польськими підприємствами. Таким чином вони зменшують свої ризики. Але в Польщі ризики менші ніж у нас, тому і надії на кредитування від іноземних банків у нас ще менші.

Президент АУБ наголосив, що Асоціація сприймає питання капіталізації банків за рахунок національного капіталу як завдання надзвичайної важливості. Наші дослідження показують, що воно може бути виконано спільними зусиллями банківського співтовариства разом з представниками законодавчої, виконавчої влади та бізнесом. Відповідні пропозиції готуються банківською системою.

Підвищення НБУ нормативу адекватності капіталу з 8% до 10% спрямоване на посилення надійності банківської системи, що особливо важливо в період таких високих темпів зростання банківських активів. Збереження надійності системи при таких темпах забезпечується відповідними темпами капіталізації. Надзвичайно важливо, що в цю роботу включилися банки, які усвідомили економічну необхідність і вигідність нарощення капіталу. Дуже важливо, щоб розгортання такої роботи банків йшло за суттєво покращених Нацбанком у співпраці з АУБ нормативних умов.

Держава в особі Національного банку України опановує інструментарій стратегічного планування розвитку банківської справи, передбачає хід подій, створює сприятливі умови для розвитку.

Як відзначив Олександр Сугоняко: "Можна впевнено говорити про подальший успішний поступ банківської системи. Щоправда за умов відсутності різкого зростання адміністративно-політичних ризиків через силове втручання в банківську діяльність державних органів у зв'язку з виборами, або через дії, схожі на дії податкової міліції щодо банку "Слов'янський". Поза цим ми оптимістично дивимося у майбутнє банківської системи. В тому числі і на цей рік".
По материалам пресс-службы Ассоциации украинских банков.

Читайте також