В НБУ обсудили вопросы, связанные с повышением капитализации банковской системы

02.03.2004, 12:46

По инициативе Ассоциации украинских банков у Председателя НБУ Сергея Тигипко состоялось обсуждение проблемных вопросов, связанных с повышением капитализации банковской системы. (укр.)

За результатами обговорення, з метою врегулювання їх Національним банком, створені спільні робочі групи, до складу яких увійшли представники НБУ, АУБ, банків "Аваль", "Укрсоцбанк", "ВАБанк".

На засіданнях робочих груп попередньо погоджено пропозиції банкірів щодо спрощення порядку реєстрації банків та змін до їх установчих документів, а також розглянуті пропозиції щодо удосконалення порядку залучення коштів на умовах субординованого боргу.

Стосовно порядку реєстрації банків - запропоновано спростити процедуру підтвердження джерел коштів при збільшенні статутного капіталу діючих банків. Вирішено, що підтвердження здійснюватиметься тільки щодо 20 найбільших учасниках, які здійснили додаткові внески. При цьому передбачається, що фізичні особи надають підтверджуючі документи на додаткові внески, якщо їх сума перевищує 80 тис. гривень (проти 3400 гривень, що діють на цей час). Зазначені норми приведені у відповідність до законодавства з боротьби з відмивання брудних коштів.

Передбачається також можливість надання невеликими акціонерами - юридичними особами фінансової звітності без підтвердження аудитом, що зменшить їх витрати на придбання незначних пакетів акцій банків.

Стосовно порядку залучення субординованого боргу, принципово погоджені питання здійснення щорічної амортизації цих коштів на кінець року, а не на початок, як це діє зараз. В якості інструменту залучення субординованого боргу заплановано запровадити облігації. Проводиться додаткове обговорення питання щодо підвищення процентних ставок за субординованим боргом.

Також принципово погоджено питання зниження коефіцієнту ризику Росії для розрахунку резервів від залишків коштів на коррахунках (орієнтовно до 5%).

Зазначені зміни до нормативних актів НБУ подано на розгляд комерційних банків-членів АУБ.

Як повідомив Президент АУБ Олександр Сугоняко, зазначені заходи здійснюються в рамках роботи над виконанням Програми капіталізації банківської системи. А тому Асоціація відкрита до пропозицій із зазначених питань.
Инф. пресс-службы Ассоциации украинских банков.

Читайте також