МИД Украины посетил Посол Грузии

25.03.2004, 13:31

В связи с последними заявлениями Президента Грузии Михаила Саакашвили в Министерство иностранных дел Украины был вызван Посол Грузии Григола Катамадзе. (укр.)

Під час зустрічі з ним Першим заступником Міністра закордонних справ Володимиром Єльченком було заявлено, що українська сторона обурена твердженнями М. Саакашвілі про те, що начебто керівництво Аджарії веде переговори з питання найму певних осіб в Україні й у Чечні для поповнення своїх бандформувань.

Беручи до уваги існуючі вже багато років тісні партнерські відносини між Україною та Грузією, наголосив Перший заступник Міністра, а також допомогу, яку наша держава неодноразово надавала Грузії у найважчі моменти її історії, українська сторона категорично відкидає навіть гіпотетичну можливість такої постановки питання новим грузинським керівництвом. При цьому В .Єльченко підкреслив, що, ще більше здивування подібне звинувачення викликає на тлі всіх тих значних зусиль, які наша держава докладала і докладає для врегулювання конфліктної ситуації в іншому регіоні Грузії - Абхазії.

В. Єльченко зажадав від грузинської сторони негайних роз'яснень з цього приводу.

Посол Грузії запевнив у тому, що занепокоєння української сторони буде негайно доведене до офіційних властей Грузії.

МЗС України нагадує, що Україна є учасницею Женевських конвенцій 1949 року та Протоколів до них 1977 року, а також Міжнародної конвенції про боротьбу з вербуванням, використанням, фінансуванням та навчанням найманців 1989 року та суворо дотримується взятих на себе відповідно до цих договорів міжнародно-правових зобов"язань.

Крім того, Кримінальний кодекс України (стаття 447) передбачає кримінальну відповідальність за вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання найманців, а також участь осіб без дозволу відповідних органів державної влади у збройних конфліктах інших держав з метою одержання матеріальної нагороди.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також