Национальной академии обороны Украины исполняется 12 лет

14.04.2004, 11:26

Ведущие высшие военное учебное заведений нашей страны - Национальная академия обороны Украины - празднует 12-ю годовщину со дня создания. (укр.)

14 квітня науково-педагогічний склад та слухачі Національної академії оборони України (НАОУ) відзначатимуть 12-у річницю з дня створення цього провідного вищого військового навчального закладу нашої держави.

З нагоди цієї події у актовій залі Національної академії оборони України відбудуться урочисті збори та святковий концерт.

Історія цього провідного навчального закладу бере свій початок у березні 1992 року із затвердженням комісією з реформи воєнної освіти і науки Міністерства оборони України концепції нового навчального закладу - Академії Збройних Сил України. За роки свого існування ця кузня офіцерських кадрів декілька разів зазнавала реорганізацій та перейменувань. Указом Президента України від 14 квітня 1999 року Академії було надано статус Національної, і надалі вона стала іменуватися Національною академією оборони України.

Національна академія оборони України - вищий військовий навчальний заклад, який готує генералів і офіцерів оперативно-стратегічного та оперативно-тактичного рівнів для проходження служби в управліннях Центрального апарату Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України, штабах видів та оперативних командувань Збройних Сил, а також в ланці об'єднання - з'єднання.

Крім того, НАОУ - єдиний вищій навчальний заклад нашої держави, який готує магістрів державного військового управління для вищих ланок керівництва Збройних Сил та інших військових формувань України. Відповідно до рішення Міжгалузевої аккредитаційної комісії Міністерства освіти України, академію у 1995 році було акредитовано за ІV рівнем акредитації з правом підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями "спеціаліст" та "магістр".

На сьогодні до складу академії входять сім факультетів, Центр оперативної підготовки, Вищі академічні курси по підвищенню кваліфікації державних службовців І-ІIV категорій з питань національної безпеки і оборони держави, Курси підготовки офіцерів для багатонаціональних штабів. У складі академії також функціонує Національний науково-дослідний центр оборонних технологій та воєнної безпеки України. Загалом, в НАОУ за 10 спеціальностями та 27 спеціалізаціями навчається майже 1900 слухачів.

Зміст навчання в академії приведено до сучасних вимог підготовки військ. Зокрема, вивчається досвід ведення локальних війн та збройних конфліктів, питання миротворчої діяльності вітчизняних Збройних Сил, питання співробітництва Україна-НАТО, застосування сучасних інформаційних технологій і систем.

Сьогодні в стінах академії працюють понад 400 досвідчених викладачів. З них - 64 доктори наук, професори та 348 кандидати наук, доценти. Тільки за останні 4 роки було підготовлено 4 доктори та 77 кандидатів наук. В академії плідно працюють 15 наукових шкіл, які очолюють досвідчені вчені та педагоги, що мають авторитет не лише академічного, а й загальнодержавного значення.

Крім того, НАОУ є провідним навчально-науковим закладом, у якому проводяться наукові дослідження в питаннях воєнної безпеки держави, розвитку Збройних Сил, їх підготовки та застосування, воєнно-технічної політики, розробки сучасного озброєння і військової техніки, використання інформаційних технологій. Зокрема, тільки за останні три роки науково-педагогічними і науковими працівниками НАОУ було підготовлено 46 підсумкових звітів з науково-дослідних робіт та виконано 58 оперативних завдань.

Академія підтримує тісні стосунки з провідними військовими навчальними закладами світу, в тому числі з Академією Генерального штабу Збройних Сил Російської Федерації, Військовою школою Франції, Командно-штабною академією Бундесверу, Королівським військовим коледжем Великобританії, Національним університетом оборони США, Королівським військовим коледжем Канади та Об'єднаним коледжем НАТО в Римі.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також