В Украине ищут оптимальные пути реформирования системы пенсионного страхования

28.04.2004, 12:30

27 апреля в Министерстве труда и социальной политики Украины в рамках проекта Всемирного банка "пенсионная реформа и развитие системы социального страхования в Украине" состоялся "круглый стол" "Пути развития и основные направления реформирования системы общеобязательного государственного социального страхования в Украине". (укр.)

У ньому взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, Світового банку, Федерації профспілок, науковці і незалежні експерти. Цей захід був першою робочою зустріччю провідних вітчизняних та закордонних експертів, що залучені до процесу реформування пенсійної системи в Україні.

У вітальному слові міністр праці і соціальної політики Михайло Папієв відзначив важливість події і подякував за внесок усім, хто працює над розв'язанням питань розвитку загальнообов'язкового державного соціального страхування в Україні. Він підкреслив, що лише поєднання кращих зразків світового досвіду та розробок вітчизняних фахівців допоможе створити ефективну систему соціального страхування в Україні. Михайло Папієв відмітив, що головним завданням впровадження нової пенсійної системи в Україні є забезпечення постійного зростання рівня життя пересічних громадян.

Консультанти проекту у своїх виступах обговорювали питання роботи фондів соціального страхування, проблеми законодавчого врегулювання запровадження єдиної системи збору та обліку соціальних внесків та приклади міжнародного досвіду консолідації системи збору внесків на соціальне страхування.

Детальний аналіз механізмів збору соціальних внесків, в контексті світового досвіду та перспектив запровадження ефективної системи в Україні зробив Керівник проекту, провідний економіст Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку Зоран Анушич. Він підкреслив, що сьогодні для України є лише один шлях створення ефективного механізму - здійснення адміністративної та фінансової консолідації соціальних внесків.

Серед пріоритетних завдань, що мають прискорити реалізацію проекту "Пенсійна реформа і розвиток системи соціального страхування в Україні", експерти визначили:

- консолідацію функцій фондів соціального страхування;

- запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування;

- інформаційно-комунікативне забезпечення;

- створення програмно-технічних засобів для здійснення моніторингу поточного фінансового стану надавачів послуг у сфері недержавного пенсійного забезпечення, системи звітності та контролю за їх діяльністю;

- забезпечення функціонування підрозділу з координації проекту.

Спільна робота учасників "круглого столу" має на меті подальше вдосконалення системи соціального страхування і буде продовжена у ході наступних тематичних зустрічей.
По материалам пресс-службы Министерства труда и социальной политики Украины.

Читайте також