К 50-летию членства Украины в ЮНЕСКО

12.05.2004, 11:01

12 мая отмечается 50-летие членства Украины в Организации Объединенных Наций по вопросам образования, науки и культуры -ЮНЕСКО. (укр.)

Цій темі було присвячене минулої п'ятниці чергове засідання Прес-клубу МЗС за участю голови Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, заступника глави АПУ Анатолія Орла та члена Нацкомісії, міністра освіти та науки Василя Кременя.

На зустрічі наводилися конкретні цифри і факти, які свідчать про великий обсяг і різноплановість діяльності ЮНЕСКО в Україні. Так, лише за 2002-2003 роки в Україні реалізовано 24 проекти за сприяння та участі ЮНЕСКО на суму $600 тис. На поточне дворіччя (2004-2005 роки) вже заплановано принаймні 15 проектів на суму майже $400 тис. Нині внесок України в Організацію становить близько $120 тис.

Центральною подією ювілейних заходів в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі стануть урочистості 12 травня за участю генерального директора Організації Коїшіро Мацуури та урядової делегації України на чолі з віце-прем'єр-міністром Д. Табачником. Учасники урочистостей, зокрема, оглянуть масштабну виставку сучасного українського декоративного мистецтва, яка з великим успіхом відкрилася 3 травня у штаб-квартирі ЮНЕСКО і проходить під патронатом Президента Л. Кучми та Генерального директора К. Мацуури.

Того ж дня в Парижі відбудеться церемонія присвоєння почесному президенту Національного фонду "Україна - дітям", почесному голові Опікунської ради Всеукраїнського благодійного Фонду Надії та Добра Людмилі Кучмі звання "Спеціальний Посланник ЮНЕСКО у справі сприяння молодим талантам". Як зазначається в листі генерального директора ЮНЕСКО на ім'я дружини Президента України, присвоєння цього почесного звання Людмилі Кучмі є визнанням її відданості сприянню талановитій молоді і досягнення вагомих результатів у цій справі.

К. Мацуура підкреслив, що ЮНЕСКО зацікавлене у тісній співпраці з Людмилою Кучмою у справі всебічної координації програм ЮНЕСКО з підтримки талановитої молоді в країнах Центральної та Східної Європи. Таке рішення було прийнято Генеральним директором ЮНЕСКО під враженням від її активної діяльності, спрямованої на підтримку талановитої молоді. Підтвердженням цього є організація Міжнародного фестивалю дитячої творчості "Змінимо світ на краще", який пройде в липні-серпні ц. р. в Міжнародному дитячому центрі "Артек" під патронатом ЮНЕСКО. Очікується, що почесним гостем фестивалю, участь в якому візьмуть 400 дітей з майже 20 країн світу, буде перший заступник генерального директора ЮНЕСКО М. Барбоза.

Відзначення 50-річчя членства України в ЮНЕСКО є важливою подією, яка відкриває нові можливості для подальшого поглиблення та розширення взаємовигідної співпраці України з ЮНЕСКО.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також