НА ЛИКВИДАЦИЮ ПОСЛЕДСТВИЙ ЧЕРНОБЫЛЬСКОЙ КАТАСТРОФЫ В 1996-2003 ГОДЫ БЫЛО НАПРАВЛЕНО 14,2 МЛРД. ГРН.

14.05.2004, 12:45

13 мая в Кабинете Министров Украины под председательством первого вице-премьер-министра Украины, министра финансов Украины Николая Азарова состоялось расширенное совещание по вопросам финансирования социальной защиты граждан, пострадавших от последствий Чернобыльской катастрофы. (укр.)

На нараду були запрошені представники МНС, Мінфіну, Мінпраці, Міністерства охорони здоров'я, Мінекономіки, Міністерства науки і освіти, Мінагрополітики, Мінсім'ямолоді та голови Київської, Житомирської, Рівненської обласних та Київської міської держадміністрацій.

Під час наради розглянуто стан фінансування програм, пов'язаних із ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи і соціальним захистом потерпілих громадян. Перший віце-прем'єр-міністр України, міністр фінансів України Микола Азаров акцентував увагу учасників наради на соціальному захисті громадян і бюджетному фінансуванні їх потреб.

Лише протягом 1996-2003 років на заходи, пов'язані з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, з державного бюджету було фактично спрямовано 14,2 млрд. грн.

Починаючи з 2001 року в Державному бюджеті витрати на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальний захист потерпілих громадян затверджуються по 28 програмах.

Щорічно обсяги видатків держави, пов'язані із ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, збільшуються, а у 2004 році - перевищать рівень попереднього року більш як на чверть.

За програмами соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи видатки загального фонду державного бюджету на 2004 рік у порівнянні з 2001 роком збільшаться в 1,4 раза.

На 2004 рік передбачена концентрація ресурсів на розв'язанні проблеми забезпечення в повному обсязі ресурсами державного бюджету потреби в коштах для реалізації тих положень Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", що передбачають виплату допомог і компенсацій постраждалому населенню.

Зокрема, по програмах, які спричиняли найбільший обсяг заборгованості збільшено у порівнянні з 2003 роком:

- на щомісячну грошову допомогу у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва - на 251,5 млн. грн., або на 87%;

- на доплати за роботу на радіоактивно забруднених територіях, виплати підвищених стипендій та надання додаткової відпустки - на 95,1 млн. грн., або на 75,1%;

- на компенсації сім'ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей - на 56,1 млн. грн., або на 19,1%.

У складі видатків за чорнобильськими програмами враховані 300 млн. грн. на погашення заборгованості минулих років по зазначених виплатах, що на 100 млн. грн. більше, ніж у 2003 році.

Як і в попередньому році, у січні-квітні 2004 року всі передбачені на січень-квітень поточного року видатки на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в тому числі на погашення заборгованості, профінансовані в повному обсязі, з них на:

- щомісячну грошову допомогу у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - 346,2 млн. грн.;

- доплати за роботу на радіоактивно забруднених територіях, збереження заробітної плати при переведенні на нижчеоплачувану роботу та у зв'язку з відселенням, виплати підвищених стипендій та надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - 138,3 млн. грн.;

- на компенсацію сім'ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - 132,4 млн. грн.

Міністерство фінансів не лише виділяло кошти, а й здійснювало постійний моніторинг їх використання з тим, щоб кожна сума надійшла безпосередньо до отримувача.

Завдяки цьому за 4 місяці 2004 року по програмах, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, заборгованість скорочена більш, як на 90%, а по соціальних виплатах громадянам - погашена.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також