Правительство одобрило проект бюджетной резолюции на 2005 год

26.05.2004, 12:18

Сегодня, 26 мая, на заседании Кабинета Министров Украины был одобрен проект "Основных направлений бюджетной политики на 2005 год". (укр.)

20 травня 2004 року зазначений проект бюджетної резолюції було схвалено на засіданні урядового комітету економічного розвитку та з питань європейської інтеграції.

Виходячи з тексту проекту бюджетної резолюції бюджет на 2005 рік складатиметься на основі подальшого реформування податкової системи, що передбачає зниження ставки податку на додану вартість до 17%, удосконалення системи справляння державного мита, обмеження галузевих податкових пільг тощо. Приріст доходів бюджету 2005 року має відбуватися за рахунок розширення податкової бази, відповідного збільшення податкових надходжень, а також поліпшення інвестиційного клімату.

Окрім того, проект бюджетної резолюції на 2005 рік передбачає, що дефіцит Державного бюджету України на 2005 рік не повинен перевищувати 1,0% валового внутрішнього продукту, у тому числі по загальному фонду - 0,7%. Окрім того, граничний обсяг державного боргу на кінець 2005 року визначатиметься граничним розміром державного боргу України, затвердженим Законом України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" з урахуванням змін, збільшеним на обсяг запланованих державних запозичень та зменшеним на обсяг погашення державного боргу у 2005 році. Станом на 31 грудня 2005 р. він не повинен перевищувати 34 відсотків валового внутрішнього продукту.

Проект бюджетної резолюції на 2005 рік передбачає:

- подальше вдосконалення міжбюджетних відносин;

- проведення виваженої боргової політики;

- стимулювання інноваційної та інвестиційної діяльності;

- сприяння випереджальному зростанню темпів збільшення реальних доходів населення, передусім заробітної плати громадян;

- продовження роботи з реформування системи соціального захисту, охорони здоров'я та пенсійного забезпечення.

Також зазначений проект передбачає вдосконалення системи існуючих пільг і компенсацій та порядок їх надання з метою раціонального використання бюджетних ресурсів та спрямування цих коштів на підтримку тих верств населення, які потребують матеріальної підтримки.

У висновку урядового комітету зазначено, що проект бюджетної резолюції на 2005 рік відповідає вимогам статті 33 Бюджетного кодексу України.

Відтак, бюджет країни на 2005 рік відповідатиме принципові соціальної спрямованості бюджетної політики і намірам уряду продовжувати подальше зниження податкового тиску в рамках проведення податкової реформи. Бюджет на 2005 рік складатиметься як бюджет розвитку.

Згідно із нормами Бюджетного кодексу України схвалений Кабінетом Міністрів України проект бюджетної резолюції на 2005 рік має бути поданий до Верховної Ради України не пізніше аніж за чотири дні до парламентських слухань, що мають відбутися 1 червня 2004 року або першого, наступного за цією датою, дня пленарного засідання.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також