В Киеве прошли Дни кабельного телевидения

01.06.2004, 11:27

18-19 мая в Киеве в рамках Х Международного Телерадиоярмарки прошли Дни кабельного телевидения организованные Союзом кабельного телевидения Украины. (укр.)

У Днях взяли участь представники Верховної Ради України, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Українського Державного центру радіочастот Центру "Укрчастотнагляд", Концерну РРТ Всеукраїнського об'єднання суб'єктів авторських і суміжних прав "Оберіг", ЗАТ "ТелеОдин" "М1", ДП "Сіменс Україна" Компанія "Воля", НВП "Квант-Ефір", Рада директорів СКТУ, члени СКТУ та гості заходу.

З доповідями виступили президент Спілки кабельного телебачення України Олександр Ляхов та генеральний директор НВП "Квант-Ефір" Іван Омелянюк.

Оскільки метою проведення Днів кабельного телебачення було інформування членів СКТУ про підсумки розвитку ринку кабельного телебачення й обговорення питань поточного стану і перспектив розвитку галузі кабельного телебачення, було відзначено, що розвиток іде дуже повільно. Кількість абонентів кабельного телебачення, що складає сьогодні трохи більше двох мільйонів користувачів, майже не збільшується протягом останніх трьох років. Мережі старіють їх модернізація іде дуже повільно.

В доповіді президента СКТУ Олександра Ляхова було розглянуто тенденції розвитку галузі - це добре відома у світі інтеграція і концентрація інформаційних ресурсів, укрупнення ринку. З наведеного аналізу очевидно, що Україну чекає ситуація, коли 10-20 кабельних операторів будуть обслуговувати 90% абонентів.

Щодо перспектив розвитку, Олександр Ляхов підкреслив, що в будь-якій державі будь-яка влада завжди ставила перепони технологіям, що забезпечують доступ до інформації. "І це не є виключно українською особливістю. Чим більше можливостей надають технології, тим більшим стає на них тиск з боку держави. Але технології завжди будуть випереджати процес регулювання. Буде гальмуватися розвиток кабельного телебачення - почне активно розвиватися Інтернет-мовлення, почнеться обмеження ресурсів FM-станцій - будуть розвиватися комп'ютерні станції мовлення в реальному часі. І зупинити це неможливо".

Під час роботи Днів кабельного телебачення також обговорювалися актуальні питання застосування новітніх цифрових технологій, та перспектив їх розвитку. Генеральний директор НВП "Квант-Ефір" Іван Омелянюк розповів про напрямки впровадження і бізнес-моделі використання цифрового телевізійного мовлення різних форматів.

Розглядалися питання інвестування галузі на прикладі групи компаній "Воля". Президент групи компаній "Воля" Бойко Сергій розповів про досвід і особливості інвестиційної діяльності на ринку кабельного телебачення України і можливості залучення інвесторів для подальшого розвитку бізнесу.

В дискусіях та обговореннях прийняли участь: начальник Українського Державного центру радіочастот - Центру "Укрчастотнагляд" Олійник В.Ф., президент групи компаній "Воля" Бойко С.Ю., віце-президент Концерну РРТ Гресько В.П., начальник сектору цифрових технологій НВП "Квант-Ефір" Карнаков Я.О., генеральний директор ВОСАП "Оберіг" - Ступак С.К., а також провідні оператори кабельного телебачення, спеціалісти, наукові діячі, та інші представники галузі.

Учасники Днів кабельного телебачення обмінялися досвідом впровадження Інтернету в кабельних мережах та особливостями роботи по сервісному обслуговуванню абонентів. Обговорювалися питання стосунків з авторсько-правовими організаціями з врахуванням розвитку технологій зв'язку і мовлення а також стратегії укладання договорів з організаціями колективного управління правами суб'єктів авторського права і суміжних прав, правовласниками, дистриб'юторами.

Спілка кабельного телебачення України є об'єднанням операторів кабельного телебачення. Заснована у 1998 році.

До складу Спілки входить 57 операторів кабельного телебачення України, що контролюють більше 60 % кабельного ринку України. Керівним органом Спілки кабельного телебачення є Рада Директорів, до складу якої входять 24 провідних кабельних оператора України (55% ринку).
По материалам информационной службы Союза кабельного телевидения Украины.

Читайте також