Заявление МИД Украины по поводу задержки украинского судна с оружием в Босфоре

10.06.2004, 13:47

2 июня таможенная полиция порта г. Стамбул (Турция) по подозрению в нарушении порядка международных перевозок товаров военного назначения задержала груз, который направлялся из Украины в Египет. (укр.)

На жаль, у цьому зв'язку були оприлюднені неперевірені та недостовірні дані стосовно нібито нелегальної поставки зброї та боєприпасів. Зазначена інформація викликала безпідставні сумніви щодо дотримання Україною існуючих вимог у сфері контролю за міжнародними передачами озброєнь та товарів військового призначення.

У результаті проведеної правоохоронними органами Туреччини у взаємодії з українською та єгипетською сторонами перевірки була підтверджена легітимність поставки запасних частин до комплексів протиповітряної оборони для потреб Міністерства оборони Єгипту. Члени екіпажу судна, яке здійснювало перевезення, відпущені без жодних претензій, вантаж звільнено для подальшого транспортування за місцем призначення.

Таким чином, інцидент є вичерпаним, а поширена у ЗМІ інформація не підтвердилася. Представники турецької влади офіційно визнали, що дана подія мала суто технічний характер та не містила жодних політичних підтекстів, спрямованих проти України.

МЗС України ще раз наголошує на тому, що в нашій державі створена і функціонує ефективна система експортного контролю, яка забезпечує суворий контроль за дотриманням відповідного національного законодавства та міжнародних норм щодо експорту озброєнь та товарів військового і подвійного використання. Україна неухильно виконує взяті на себе зобов'язання та практичними діями доводить відданість інтересам миру та безпеки.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також