Канала Дунай-Черное море - стратегический проект для Украины

23.06.2004, 10:36

Министерство иностранных дел Украины сделало заявление относительно строительства канала Дунай-Черное море. (укр.)

Стосовно заяв, які МЗС Румунії направило до міжнародних організацій, МЗС України вважає за необхідне зазначити, що вони не відповідають дійсності. Зокрема, у питанні щодо інформаційного вакууму, який створюється Україною по відношенню до Румунії, інших держав та міжнародних організацій, слід підкреслити те, що українською стороною було передано румунській стороні техніко-економічне обгрунтування проекту, експертні висновки щодо екологічних наслідків відновлення глибоководного каналу Дунай-Чорне море та інші відповідні документи. Крім того, МЗС України неодноразового надсилало румунській стороні та іншим зацікавленим країнам дипломатичні ноти інформаційного характеру.

Реалізація проекту відбувається у повній відповідності до зобов'язань, які Україна взяла на себе згідно з міжнародними договорами. Слід підкреслити, що проект розроблявся з урахуванням необхідності мінімізувати екологічні наслідки для флори і фауни Дунайського заповідника.

Українська сторона ніколи не блокувала процес діалогу з порушеного питання. Більш того, були проведені консультації з представниками провідних міжнародних організацій, серед яких Бюро міжнародної координаційної ради програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера", Бюро Рамсарської конвенції, Міжнародна комісія з захисту Дунаю. Водночас румунська сторона не брала в них участь, хоча і була вчасно поінформована.

Враховуючи важливість вирішення цього питання, МЗС України опрацьовує організацію двосторонніх українсько-румунських консультацій, які, як планується, будуть проведені 8 липня ц. р.

Реалізація проекту відновлення каналу Дунай-Чорне море є стратегічним проектом для України та обгрунтованим як з екологічної, так і з економічної точки зору.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також