В Украине утвержден новый порядок выплаты стипендий

15.07.2004, 16:46

Кабинет Министров Украины своим постановлением утвердил новый порядок начисления и выплаты стипендий. (укр.)

Цей Порядок поширюється на осіб, які навчаються у навчальних закладах та наукових установах за рахунок коштів загального фонду державного бюджету, у навчальних закладах, що перебувають у власності Автономної Республіки Крим, та комунальних навчальних закладах за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Зокрема, це стосується учнів денної форми навчання професійно-технічних навчальних закладів; студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів I - IV рівня акредитації; курсантів денної форми навчання вищих навчальних закладів цивільної авіації, морського і річкового транспорту, Севастопольського національного інституту ядерної енергії та промисловості; учнів VIII - XII класів середніх спеціальних музичних шкіл-інтернатів і середніх художніх шкіл; учнів I - II курсів училищ фізичної культури; слухачів підготовчих відділень консерваторій та студій підготовки акторських кадрів; клінічних ординаторів; аспірантів і докторантів, які навчаються з відривом від виробництва.

Відповідно до Порядку цим особам можуть призначатися академічні або соціальні стипендії, а окремим категоріям цих осіб можуть призначатися одночасно академічні і соціальні стипендії.

Академічними стипендіями є стипендії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України; іменні стипендії, розміри та порядок призначення яких визначається окремими нормативними актами; іменні або персональні стипендії навчального закладу; ординарні (звичайні) академічні стипендії.

Соціальні стипендії призначаються студентам і курсантам, які потребують соціального захисту та яким за підсумками навчання не призначена академічна стипендія. Підставою для призначення соціальної стипендії є наявність в особи права на отримання державних пільг і гарантій, установлених законами України.

Студентам і курсантам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; з числа осіб, яким згідно з Законом України .Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. гарантуються пільги при призначенні стипендії та тим, хто має сім'ї з дітьми, навчальні заклади мають обов'язково виплачувати соціальні стипендії у розмірі 100 відсотків мінімальної звичайної академічної стипендії, у разі, якщо студентам і курсантам цих категорій за підсумками навчання не призначена академічна стипендія.

За подібних умов студентам та курсантам з малозабезпечених сімей, а також студентам, які є інвалідами з дитинства та інвалідами І і ІІ групи навчальні заклади мають виплачувати соціальні стипендії у розмірі 109 відсотків мінімальної звичайної академічної стипендії.

Учні професійно-технічних навчальних закладів, які відносяться до вище перерахованих категорій, мають право на першочергове призначення академічних стипендій.

Порядок призначення і виплати стипендій визначає мінімальний розмір ординарної (звичайної) академічної стипендії. Він нараховується у відсотках прожиткового мінімуму. Так, для учнів він становить 20% прожиткового мінімуму, для студентів вищих навчальних закладів I - II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями "молодший спеціаліст" або "бакалавр" - 25%; для студентів вищих навчальних закладів III - IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями "бакалавр", "спеціаліст" або "магістр" - 30%.

Порядком окремо визначено, що за особливі успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній та науковій діяльності учням, студентам, курсантам за поданням стипендіальної комісії навчального закладу можуть призначатися іменні або персональні стипендії навчального закладу. Розмір іменної або персональної стипендії навчального закладу не повинен перевищувати 30 - 42 відсотків прожиткового мінімуму.

Академічна стипендія клінічним ординаторам, аспірантам і докторантам установлюється у розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи, але не нижче 60 відсотків і не вище посадового окладу, визначеного за схемою посадових окладів.

Окрім того, Порядком визначаються категорії учнів, студентів та курсантів, які одночасно мають право на отримання академічної і соціальної стипендії. Зокрема, студентам та курсантам з малозабезпечених сімей, а також студентам, які є інвалідами з дитинства та інвалідами І і ІІ групи, яким призначено академічну стипендію, додатково виплачується соціальна стипендія у розмірі 9 відсотків академічної стипендії; студентам і курсантам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - 55 відсотків академічної стипендії; глухонімим і сліпим учням та студентам додатково виплачується 50 відсотків академічної стипендії.

Особам, які згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" гарантуються пільги при призначенні стипендії, виплачується додаткова соціальна стипендія у 100-відсотковому розмірі академічної або соціальної стипендії. Така стипендія виплачується за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на здійснення заходів з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також