Счетная палата Украины считает неэффективной систему кредитования жилья для молодежи

03.07.2004, 12:35

Существующая система государственной поддержки молодежи в строительстве и приобретении жилья и объем финансовых ресурсов, выделяемых на эти цели, не решают проблемы обеспечения жильем молодых семей и одиноких молодых граждан. К таким выводам пришла коллегия Счетной палаты, проанализировав использование бюджетных средств, предназначенных для предоставления льготных долгосрочных кредитов.

Колегія Рахункової палати розглянула результати перевірки використання коштів державного бюджету, призначених на надання пільгових довгострокових кредитів та часткову компенсацію відсоткової ставки комерційних банків молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) житла і зробила наступні висновки.

Діюча організаційно-правова система надання молоді державної підтримки у будівництві й придбанні житла та рівень фінансових ресурсів, що спрямовуються на цю мету, не вирішують цієї важливої державної проблеми . забезпечення житлом молодих сімей та одиноких молодих громадян і створення сприятливих умов для розв'язання демографічної кризи в державі.

У 2003 році побудували або придбали житло з підтримкою держави лише кожна вісімдесят перша молода сім'я чи одинокий молодий громадянин із десятків тисяч тих, хто стоїть в черзі на отримання житла.

Більшість молодих сімей та одиноких молодих громадян неспроможні скористатися державними пільговими довгостроковими кредитами, оскільки внаслідок невідповідності вартості одного кв. м житла, що визначається підрядниками, і вартості, з якої обчислюється розмір цього кредиту, на позичальника покладається забезпечення власними коштами близько половини витрат на спорудження житла без поширення на сплачену ним частку встановлених законодавством пільг. Така ситуація спричинена непроведенням Фондом конкурсного відбору підрядників і найдешевшої вартості спорудження житла та інвестування кредитних ресурсів у будівництво житла з високою його договірною вартістю.

Надання молоді пільгових довгострокових кредитів за рахунок бюджетних коштів у 2003 році було ускладнене окремими правовими прогалинами і неузгодженостями та супроводжувалося низкою порушень. Так, внаслідок недотримання Фондом сприяння молодіжного будівництва черговості реєстрації кандидатів у позичальники при наданні пільгових кредитів окремі молоді сім'ї та одинокі молоді громадяни з 1998 року чекають на кредити. Існує й недотримання надання переваг у пільговому кредитуванні багатодітних сімей. Так, у Києві з числа кандидатів у позичальники лише кожна четверта, а у Київській області - кожна сімнадцята сім'я, що має трьох і більше дітей, забезпечені пільговими кредитами.

Крім того, державна допомога надається без урахування матеріального стану молодих сімей, діють обмеження спрямування кредитних ресурсів на придбання житла на вторинному ринку, що значно знижує ефективність використання державних коштів і уповільнює забезпечення молоді житлом.

Спрямування державних коштів на часткову компенсацію молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам відсоткової ставки за кредитами комерційних банків, отриманими на будівництво і придбання житла, є неефективним і недоцільним, оскільки молодим сім'ям, які потребують державної підтримки у розв'язанні житлових проблем вона недоступна внаслідок непоширення на її надання пільг на дітей та встановлення комерційними банками високої плати за користування кредитами, яка передбачає повернення позичальником майже трикратного розміру отриманого кредиту і спричиняє використання бюджетних коштів на здешевлення скуповування заможними молодими особами житла.

Перевіркою встановлено, що неефективно використано 23155,3 тис. грн. кредитних ресурсів, незаконні видатки становили 163,6 тис. грн., державний бюджет, розрахунково, недоотримав доходів у обсязі 645 тис. грн., 429 молодих сімей своєчасно не отримали житло.

З метою усунення виявлених недоліків і порушень Колегія Рахункової палати запропонувала свій Висновок розглянути на Колегії Міністерства України у справах сім'ї, дітей та молоді і засіданні Спостережної ради Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву та вжити конкретних заходів щодо їх усунення і створення організаційно-правових, фінансових засад для системної державної підтримки забезпечення молоді житлом.
Инф. пресс-службы Счетной палаты.

Читайте також