В Париже завершилось пленарное заседание FATF

03.07.2004, 11:55

Одним из основных вопросов, рассматривавшихся на Парижском заседании FATF, была проверка новых регуляторных подходов для предотвращения утечки средств террористам. (укр.)

Учасники засідання обговорили проблеми грошових кур'єрів - осіб, які використовуються терористичними групами та організованою злочинністю для контрабанди вільно конвертованої валюти через кордони. З огляду на посилення уваги з боку фінансових установ до операцій щодо виявлення зв'язків фінансових операцій з кримінальними злочинами або тероризмом, такі групи використовують грошових кур'єрів для перевезення "брудних грошей". FATF розпочала детальний аналіз проблеми з метою координації дій у цьому році.

Як відзначено у прес-релізі за підсумками засідання, FATF привітала рішення Виконавчих правлінь Світового банку та МВФ щодо затвердження спільної методології, яку всі три групи використовуватимуть, оцінюючи відповідність національних заходів щодо боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму.

"Починаючи з лютого поточного року, FATF тісно співпрацювала з МВФ, Світовим банком, Регіональними органами за типом FATF та Оффшорною групою банківських наглядачів (OGBS) з метою запровадження спільного підходу до оцінки діяльності країн у цій сфері", - відзначив президент FATF Клаес Норгрен. За його словами, уже цього року FATF розпочне проведення нового раунду оцінок країн з використанням нової об'єднаної методології МВФ і Світового Банку з метою оцінки відповідності новим Сорока рекомендаціям FATF.

Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) заявила також про виключення Гватемали зі списку країн та територій, які не співпрацюють у сфері боротьби з відмиванням грошей.

Водночас, наголошено у прес-релізі, FATF продовжуватиме використовувати Список країн та територій, які не співпрацюють в сфері боротьби з відмиванням грошей, для того щоб вимагати від фінансових установ надання особливої уваги діловим стосункам та операціям з особами, компаніями та фінансовими установами країн та територій, що зазначені в списку та такими, що мають невідповідну інфраструктуру щодо боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. На сьогодні у "чорному" списку FATF залишилися острови Кука, Індонезія, М'янма, Науру, Нігерія та Філіппіни.

Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) - незалежний міжнародний орган, Секретаріат якого знаходиться в офісі ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку). До тридцяти однієї країни, що є членами FATF, входять Аргентина, Австралія, Австрія, Бельгія, Бразилія, Канада, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Гонконг, Китай, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Люксембург, Мексика, Королівство Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Португалія, Російська Федерація, Сінгапур, Південна Африка, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Туреччина, Сполучене Королівство Великобританія та Сполучені Штати Америки. Членами FATF є також Європейська Комісія та Рада співробітництва країн Перської Затоки.
Инф. Службы первого вице-премьер-министра Украины.

Читайте також