Утвержден перечень документов по формированию Единого экономического пространства

21.08.2004, 10:49

20 августа в Минске состоялось четырнадцатое заседание Группы высокого уровня по формированию Единого экономического пространства. (укр.)

Українську делегацію очолює перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров, російську - міністр промисловості та енергетики Віктор Христенко, казахську - віце-прем'єр-міністр Сауат Минбаєв, білоруську - заступник голови Ради Міністрів Андрій Кобяков.

Група високого рівня затвердила остаточний перелік з 29 першочергових міжнародно-правових документів, які визначатимуть, зокрема, митно-тарифний режим переміщення товарів територіями країн-учасниць, конкурентну політику, єдині принципи стягнення податку на додану вартість за країною призначення для учасників ЄЕП а також режим спрощеного пересування громадян чотирьох країн через їх кордони. Всього заплановано розробити 85 проектів міжнародно-правових документів у семи сферах економічної діяльності та регулювання.

Робочим групам з розробки проектів першочергових угод поставлено завдання завершити цю роботу до кінця поточного року. Результати роботи над проектами Група високого рівня доповість Президентам чотирьох країн під час самміту в Астані 15 вересня 2004 року. Таким чином, у 2005 році розпочнеться практичний переговорний процес з укладання міждержавних угод. Таким чином, запровадження, зокрема, єдиного принципу стягування ПДВ на всі товари і послуги у торгівлі між країнами-учасницями ЄЕП можливе у 2006 році.

Микола Азаров визначив засідання в Мінську як "проривне":

- Ми визначили цілком конкретні контури першого етапу формування ЄЕП за змістом і за термінами. Всі першочергові угоди мають бути укладені до 1 липня 2005 року. Навіть сам шлях півторарічних переговорів в рамках Групи високого рівня приніс вищий ступінь взаєморозуміння економічних потреб і перспектив наших країн. Скажімо, останнім часом ми уклали принципово важливу угоду щодо нафти і газу, Росія пішла на безпрецедентний крок: скасувала ПДВ на експорт нафти.

Віктор Христенко також наголосив, що проектування Єдиного економічного простору сприяло сталому зростанню товарообігу між чотирма країнами протяго 2003 і 2004 років.

Глави делегацій зустрілись з головою Ради Міністрів Республіки Білорусь Сергієм Сидерським. Він зазначив, що ґрунтовність і динаміка роботи над проектом викликають задоволення і вражають масштабами.

Як заявив Сергій Сидерський, Уряд Білорусі розглядає Єдиний Економічний простір як основу стратегії економічного розвитку держави.

На його думку стан і якість підготовки проектів першочергових міждержавних угод дозволяє частину з них подати на розгляд Президентів країн четвірки уже під час самміту в Астані у вересні поточного року.

Сторони доручили робочим групам, які виконують організаційно-підготовчу роботу до засідань Групи високого рівня, сформулювати погоджений меморандум, в якому відобразити остаточний перелік першочергових міжнародно-правових документів, запровадження принципу стягнення податку на додану вартість, створення режиму спрощеного пересування фізичних осіб між країнами-учасницями ЄЕП а також висновки з консультацій щодо приєднання до ВТО. Робочим групам доручено також підготувати проект підсумкового документу до самміту Президентів в Астані.

Наступне засідання ГВР відбудеться 14 вересня в Астані.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також