Стартовала Всеукраинская благотворительная акция "Милосердие"

13.09.2004, 11:57

10 сентября в 2004 году под председательством министра труда и социальной политики Украины Михаила Папиева прошло заседание Организационного комитета по подготовке и проведению Всеукраинской благотворительной акции "Милосердие". (укр.)

У ньому взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці Василь Хара, голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко, голова Державного комітету України у справах ветеранів Сергій Червонописький, представники Міністерства у справах сім'ї, дітей та молоді, Міністерства освіти і науки, Державного комітету телебачення і радіомовлення та інших органів державної влади.

Відкриваючи засідання, міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв наголосив на тому, що акція "Милосердя" - надзвичайно важлива справа для нашого суспільства. В Україні благодійність ще не отримала такого розвитку, як, скажімо, в Америці чи Німеччині. Проте поступово ця добра і давня українська традиція повертається і відновлюється. Міністр нагадав присутнім, що наступний рік оголошено роком ветеранів і запропонував на цьому акцентувати увагу під час проведення акції "Милосердя".

У своїй доповіді заступник міністра праці та соціальної політики Лідія Дроздова наголосила на тому, що благодійність, як соціальне явище, має в нашій країні свою історію, традиції й особливості. Із стародавніх літописів дізнаємося, що Ярослав Мудрий заснував сирітську школу, де опікував 300 юнаків, Ізяслав - лікарню для бідних. Таких прикладів в нашій історії багато. Тенденції соціальної опіки, особистого благодійництва, захисту немічних та знедолених помітні на всіх етапах розвитку українського суспільства. І за часів запорізького козацтва, в діяльності селянських громад, українських братств, релігійних общин та інших об'єднань, в добрих справах благодійників і меценатів.

Сьогодні традиції благодійництва поступово повертаються. 14 вересня 2000 року, підтримавши ініціативу Міністерства праці та соціальної політики, Президент України видав Розпорядження "Про щорічне проведення Всеукраїнської благодійної акції "Милосердя". З того часу акція проводиться щорічно протягом трьох місяців (вересень-листопад) і триває до 3 грудня - Міжнародного дня інвалідів.

Метою акції є привернення уваги державних, комерційних, громадських і благодійних організацій, засобів масової інформації, окремих громадян до проблем людей похилого віку, інвалідів, малозабезпечених громадян, надання їм адресної матеріальної та натуральної допомоги.

В Україні для забезпечення комплексного соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян збережено і навіть розширено мережу будинків-інтернатів - кількість інтернатних установ протягом 2001-2003 років збільшилась із 275 до 314. Сьогодні в них на повному державному утриманні проживає більше 52 тис. громадян похилого віку та інвалідів. Нині в кожному районному центрі, районах міст функціонує територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян. Порівняно з 1991 роком кількість терцентрів зросла з 46 до 745. У їх складі діють відділення соціальної допомоги вдома, соціально-побутової та соціально-медичної реабілітації, стаціонарні відділення для тимчасового та постійного проживання, відділення з організації надання грошової та натуральної допомоги. Комплексом соціальних послуг користується майже 800 тис. громадян похилого віку, інвалідів, ветеранів війни та праці, які не можуть обходитись без сторонньої допомоги.

Проте навіть така кількість соціальних установ не в змозі забезпечити потребу в обслуговуванні, яка нині перевищує 1 млн. осіб. На це не завжди вистачає коштів у місцевих бюджетах, а значить і немає можливості утримувати достатню чисельність соціальних працівників, щоб охопити різними видами соціальних послуг всіх потребуючих.

Підприємства, установи, громадські та ветеранські організації, релігійні конфесії, окремі громадяни з розумінням ставляться до участі в цій акції і надають грошову та натуральну допомогу малозабезпеченим верствам населення у вигляді продуктів харчування, медикаментів, одягу, взуття, палива та ін.

У ході Всеукраїнської благодійної акції "Милосердя" в 2001 році надійшло грошової та натуральної допомоги на загальну суму 138,5 млн. гривень, що дало змогу підтримати 1,8 млн. малозабезпечених громадян похилого віку та інвалідів. У 2002 році отримано та використано на благодійні цілі близько 142 млн. гривень. У ході минулорічної акції малозабезпечені громадяни похилого віку, інваліди, а також установи соціального захисту населення отримали грошову і натуральну допомогу на загальну суму понад 185 млн. грн.
По материалам пресс-службы Министерства труда и социальной политики Украины.

Читайте також