Судьба четырех граждан Украины в Юго-Восточной Азии остается не известной

12.01.2005, 11:45

Министерство иностранных дел Украины продолжает проверять информацию о наличии украинских граждан среди погибших и пострадавших в результате землетрясения и цунами в Юго-Восточной Азии. (укр.)

Станом на 11 січня вдалося з'ясувати долю 80 громадян України (10 з них перебувають в готелях Таїланду, 60 - відбули з Таїланду в Україну, з іншими встановлено зв'язок). Серед громадян України, які повернулися на Батьківщину, десятьом була надана консульська та матеріальна допомога Посольством України в Королівстві Таїланд.

На жаль, до цього часу залишається нез'ясованою доля 4 громадян України, оскільки не отримано жодних офіційних повідомлень щодо їх загибелі чи ідентифікації.

За поточними даними серед загиблих, постраждалих та зниклих безвісти громадян України не зафіксовано.

З метою з'ясування долі українських громадян, які могли перебувати в зонах стихійного лиха, та надання максимального сприяння і допомоги нашим співвітчизникам, МЗС України були задіяні можливості посольств України в Індії, Таїланді, Індонезії, Сінгапурі, Швейцарії, Німеччині та США.

Зокрема, Посольству України в Швейцарській Конфедерації було доручено опрацювати можливість отримання від Міжнародного Комітету Червоного Хреста будь-якої інформації про громадян України, які на момент землетрусу могли перебувати в районах стихійного лиха.

З огляду на те, що більшість туристів, які відпочивали в країнах Південноазіатського регіоні, після стихійного лиха були евакуйовані до Німеччини, до Посольства України в Німеччині були надіслані списки громадян України, доля яких залишалася невизначеною з метою перевірки серед громадян, евакуйованих німецькими рятівними службами.

Крім того, з метою отримання будь-якої інформації про громадян України були встановлені робочі контакти з організацією "Лікарі без кордонів" (представництвом в Україні), яка бере безпосередню участь в допомозі країнам Південно-Східної Азії, що найбільше постраждали від стихійного лиха.

Посольством України в Королівстві Таїланд опрацьовані списки Імміграційної служби Таїланду, які включають інформацію про українських громадян, а також дані туроператорів та авіакомпаній; підтримується постійний контакт з МЗС Таїланду та оперативним штабом з ліквідації наслідків стихійного лиха.

Крім того, в Міністерстві закордонних справ України продовжує в цілодобовому режимі працювати "гаряча лінія" (тел. 238-15-88). З початку її роботи було прийнято більше 200 звернень, а також близько 30 заяв від родичів осіб, які могли перебувати у зонах стихійного лиха.

Українськими дипустановами продовжується робота, спрямована на з'ясування долі громадян України, місцезнаходження та зв'язок з якими на даний час залишаються невстановленими.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також