Будут ли украинцы есть свои фрукты?

18.10.2005, 14:41

Система поддержки садоводства, виноградорства и хмелеводства требует качественно нового уровня. (укр.)

Запроваджена Кабінетом Міністрів України, Мінагрополітики та Мінфіном система фінансування з державного бюджету видатків на закладення і нагляд за молодими садами, виноградниками, ягідниками є громіздкою та неефективною; не створює господарствам, які займаються садівництвом та виноградарством, рівних умов доступу до державної підтримки, не забезпечує відновлення багаторічних насаджень та догляду за ними, - такий висновок зробила Колегія Рахункової палати за підсумками розгляду Звіту про результати перевірки використання коштів держбюджету, виділених на закладення та нагляд за молодими садами, виноградниками і ягідниками в 2004 році та за 9 місяців 2005 року. Аудитори Рахункової палати встановили, що обсяги виробництва продукції виноградарства та садівництва щорічно знижуються, а споживання їх населенням України залишається на одному із найнижчих рівнів у світі. На ринках українських міст вже домінують закордонні фрукти та ягоди, користь яких для здоров'я наших громадян досить часто взагалі є сумнівною. Крім того, основна частина валового збору фруктів та винограду в Україні припадає на господарства населення, які взагалі не отримують ніякої підтримки з боку держави по закладенню та нагляду за молодими садами, виноградниками та ягідниками. Зростання ж виробництва у невеликих господарствах стримується неможливістю отримати дешеві кредити.

Перевіркою встановлено, що у 2004 році 11% бюджетних коштів, отриманих на закладення та нагляд за молодими садами, виноградниками і ягідниками були використані отримувачами коштів незаконно, неефективно та не за цільовим призначенням. Однак, вважає Колегія Рахункової палати, однією з вагомих причин цих порушень чинного законодавства у використанні бюджетних коштів на зазначені цілі є його недосконалість.

Під час перевірки також виявлено факти невиконання Державним Казначейством і Мінагрополітики встановлених правил використання бюджетних коштів, що створило умови для їх розкрадання.

Так, через безконтрольність з боку відділення Державного казначейства у м. Миколаєві, керівниками двох господарств були привласнені 298,0 тис. грн. бюджетних коштів, виділених на придбання саджанців та догляд за молодими багаторічними насадженнями.

Враховуючи особливу важливість питання забезпечення населення плодами, ягодами і продуктами їх переробки, як однієї зі складових формування фізично здорової нації, Колегія Рахункової палати України вважає за необхідне запропонувати Уряду розробити відповідну національну програму з винесенням її на затвердження Верховною Радою України.

Питання стоїть дуже гостро: або держава створить умови для розвитку вітчизняного садівництва, виноградарства та хмелярства і надасть можливість населенню України годувати своїх дітей екологічно якісними фруктами та ягодами, або будемо їсти чужі - без смаку і користі.

Висновки за результатами перевірки направлено до Міністерства аграрної політики для усунення виявлених недоліків. Інформацію про перевірку - Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також