Украина погасит долги за газ Туркменистану

26.10.2005, 14:51

Премьер-министр Украины Юрий Ехануров во время встречи с Президентом Туркменистана Сапармуратом Ниязовым лично пообещал ему обеспечить выплату долгов за газ. (укр.)

"Я обiцяю тримати це на особистому контролi", - сказав Ю. Єхануров пiд час зустрiчi з С. Нiязовим у середу в Ашгабатi.

Вiн наголосив, що робоча група, яка аналiзувала стан розрахункiв України за туркменський газ, "виявила недолiки", i зараз "по днях" розписаний графiк погашення цих боргiв.

Ю. Єхануров зазначив, що з ним до Туркменистану прибули представники українських дiлових кiл для розширення галузей спiвробiтництва. "Ми запропонуємо вашим товаришам новi гранi спiвробiтництва, новi напрями", - сказав вiн.

У свою чергу С. Нiязов наголосив, що Туркменiстан гарантує Українi постачання газу i спiвробiтництво в паливно-енергетичнiй галузi. Президент Туркменистану позитивно оцiнив динамiку розрахункiв Україною за газ грошима i пiддав критицi товарнi розрахунки. "Останнiй рiк грошову частину ви постачаєте нормально, а товарна частина - мiсце, де найбiльше корупцiї i зловживань, i це вигiдно вашим керiвникам", - сказав С. Нiязов.

Вiн запропонував українському уряду проаналiзувати україно-туркменськi взаєморозрахунки. При цьому вiн зазначив, що Україна постiйно продовжує кiнцевi термiни розрахунку за боргами за поставлений туркменський газ. Так, за словами С. Нiязова, спочатку кiнцевим термiном називався грудень, а зараз уже лютий. Також, говорячи про товарну оплату Україною туркменського газу, Туркменбаши навiв приклад, коли до Туркменистану були поставленi з України старi i лише перефарбованi тепловози. У свою чергу Ю.Єхануров визнав, що в Українi "є проблеми щодо товарних позицiй". "Треба чiткiше погоджувати товарну номенклатуру", - сказав український прем'єр. Вiн також висловився за необхiднiсть активiзувати взаємодiї України i Туркменистану в митнiй галузi, щоб попередити зловживання в галузi оплати товарами туркменського газу.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також