В центре внимания правительства - деятельность акционерных и холдинговых компаний

31.10.2005, 11:47

Одним из ключевых вопросов заседания Кабинета Министров Украины был анализ функционирования государственных (национальных) акционерных и холдинговых компаний. (укр.)

Як зазначив під час засідання перший віце-прем'єр-міністр Станіслав Сташевський, якому глава уряду доручив проаналізувати ефективність роботи цих підприємств, на сьогодні з усього переліку державних холдингів та акціонерних компаній лише невелика кількість підприємств є успішними. На думку першого віце-прем'єр-міністра, збиткові підприємства мають бути або реанімовані, або, якщо їхня продукція чи послуги не потрібні, ліквідовані. Станіслав Сташевський наголосив, що до кожної компанії має бути індивідуальний підхід і її роботу слід розглядати не тільки з огляду на цифри, але й з урахуванням соціальної складової. Серед ефективних компаній він, зокрема, назвав акціонерне товариство "Артем", яке сплачує до бюджету досить велику суму, ефективно працює, а працівники цього підприємства мають гідну зарплату.

За результатами розгляду урядовці вирішили до кінця листопада розглянути роботу державних акціонерних компаній і холдингів на засіданнях урядових комітетів з тим, щоб наприкінці листопада на засіданні Кабміну зробити висновки про ефективність їх діяльності.

Прем'єр-міністр також повідомив про результати свого офіційного візиту до Туркменістану. Зокрема Юрій Єхануров зазначив, що ця країна була і залишається стратегічним партнером України. Візит ще раз підкреслив: наші стосунки є дружніми і передбачуваними, - підкреслив глава українського Уряду. Юрій Єхануров доручив Міністерству палива та енергетики України розміщувати на своєму офіційному сайті оперативну інформацію про розрахунки України за газ із Туркменістаном. За його словами, під час товарних розрахунків України з Туркменістаном виходила парадоксальна ситуація, коли в загальній кількості товарів, що поставлялися до Туркменістану, лише 14-15 відсотків були українського походження. Водночас, зауважив Юрій Єхануров, Україна має повністю виконані взяті раніше зобов'язання по товарним розрахункам. "Щодо грошових розрахунків, то тут проблем немає. Графік виконується, ми навіть перекриваємо борги 2004 року. Там було $15 млн.", - сказав він.

Прем'єр-міністр також запропонував Міністерству культури провести дні Туркменської культури в Україні. Ще одне враження, яким він поділився з урядовцями, стосувалося навчання в Туркменістані дітей з української діаспори. "Там працює українська школа, і ви знаєте якою чудовою українською мовою вони розмовляють. Багатьом слід було б в них повчитися", - зазначив прем'єр-міністр України.

Торкаючись питань гуманітарної сфери, глава уряду також доручив Міністерству економіки переглянути систему проведення тендерів на закупівлю бібліотеками українських книжок. При цьому Юрій Єхануров повідомив, що вчора зустрічався з українськими книговидавцями і бібліотекарями. Говорячи про тендери, він підкреслив, що тут робиться щось незрозуміле. Так, за його словами, на кожну українську книжку бібліотекам потрібно проводити окремий тендер. На думку Юрія Єханурова, можливим шляхом розв'язання проблеми могла б стати підготовка кожною центральною та обласною бібліотекою списку літератури, яка їм потрібна, без додаткових вимог на проведення тендера по кожній окремій книзі.

Уряд вирішив повернутися до розгляду питань державного фінансування будівництва метрополітенів в українських містах, зокрема в Харкові, Донецьку та Дніпропетровську. Юрій Єхануров доручив міністру фінансів Віктору Пинзенику включити в зміни до Бюджету 2005 року кошти на будівництво метрополітенів. "У нас декілька міст задіяні, і прямо скажу - там ситуація вже буквально аварійна", - зауважив прем'єр, звертаючись до міністра фінансів.

Наступне засідання уряду заплановано на 5 листопада.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також