В Подмосковье проходит заседание группы высокого уровня по формированию ЕЭП

12.11.2005, 14:18

В подмосковном пансионате "Воскресенское" в субботу, 12 ноября, проходит заседание группы высокого уровня по формированию Единого экономического пространства (ЕЭП). (укр.)

Нашу делегацію очолює міністр економіки Арсеній Яценюк. Учасники зустрічі продовжують узгодження низки спірних документів, щодо яких експерти так і не дійшли спільної думки.

До грудня сторони мали намір підготувати пакет із 29 першочергових угод. Із них, за словами заступника директора департаменту співробітництва з СНД і РФ Мінекономіки України Валерія Кириняченка, усіма учасниками "четвірки" погоджено 14. Позиція України залишається незмінною - вона готова обговорювати всі угоди, але рішення про їх підписання прийматиме виходячи з принципу різношвидкісної і різнорівневої інтеграції. На нинішньому етапі, як пояснили у Мінекономіки, "основною метою участі України у формуванні й функціонуванні ЄЕП є створення зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень".

Експерти кажуть, що така позиція України не влаштовує решту учасників четвірки (Росію, Казахстан і Білорусь), котрі щоразу обвинувачують Київ у тихому саботажі. Україна не збирається підписувати у рамках ЄЕП документи, що суперечать її євроінтеграційним намірам, відмовляється говорити про створення наднаціональних органів і про митний союз, а крім того, відкидає норми, котрі містять прямі вказівки нашим міністерствам і відомствам.

Думки експертів щодо перспектив нашої участі в ЄЕП розділилися. Найрадикальніші зводяться до того, що з боку Києва було б чесніше денонсувати угоду про формування ЄЕП.
По материалам газеты "Голос Украины".

Читайте також