Завершился визит Владимира Литвина в Казахстан

12.11.2005, 15:03

Председатель Верховной Рады Украины Владимир Литвин завершил официальный визит в Республику Казахстан. (укр.)

У п'ятницю, 11 листопада, в рамках візиту відбулась зустріч В. Литвина з Президентом Республіки Казахстан Нурсултаном Назарбаєвим. За словами Голови українського парламенту, зустріч була цікавою і насиченою. При цьому Володимир Литвин зауважив, що "досягнуті результати вражаючі, а плани грандіозні". Щодо двосторонніх відносин, то він підкреслив, що ми можемо мати ще більші результати, особливо це стосується економічної сфери, де співпраця двох республік необмежена. "Але часто ми з української сторони змушені констатувати, що не можемо сповна використати наші можливості у кооперації, аби отримати кумулятивний результат".

"Ми розраховуємо, що в ході візиту Президента Казахстану в Україну відбудуться зустрічі в парламенті України, і зможемо краще з'ясувати, що саме можливо зробити по парламентській лінії для розвитку наших двосторонніх відносин, щоб мати повнокровну, ефективну, результативну співпрацю", - сказав Володимир Литвин.

На думку Голови Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан Урала Мухамеджанова, особливі перспективи, є у нас у нафтотранспортній галузі, зокрема - транзит казахської нафти через порт Одеса. Торік він становив близько 7,5 млн тонн. У. Мухамеджанов зазначив, що нині ведуться переговори з Нафтогазом України щодо переправки нафти у Західну Європу.

У рамках візиту до Республіки Казахстан В. Литвин також зустрівся з Головою Сенату Парламенту Республіки Казахстан Нуртаєм Абикаєвим. Під час зустрічі сторони обговорили широке коло питань двосторонніх відносин України та Казахстану, їх парламентську складову, а також питання співпраці в регіональних та міжнародних об'єднаннях.

Також відбулась зустріч В. Литвина з Міністром закордонних справ Республіки Казахстан Касімжомарт. Під час зустрічі було детально обговорено співробітництво між двома країнами та шляхи підвищення ефективності взаємодії делегацій в міжнародних організаціях. Зокрема, В. Литвин підтвердив готовність української сторони підтримати прагнення Казахстану одержати право на головування в ОБСЄ у 2009 році протягом року на ротаційній основі.

Офіційна парламентська делегація України також відвідала посольство України в Республіці Казахстан, де зустрілася з представниками української діаспори.
По материалам Укринформа.

Читайте також