Юрий Ехануров отстаивал интересы Украины в суде г. Стокгольма

23.11.2005, 17:04

21 ноября в Центре дистанционного образования Национальной академии государственного управления при Президенте Украины премьер-министр Украины Юрий Ехануров давал свидетельства по иску Государства Украина против норвежской компании Norsk Hydro, который рассматривает Окружным судом г. Стокгольм. (укр.)

У своєму позові Україна вимагає скасування рішення Арбітражного інституту Торгівельної палати м. Стокгольм від 20 березня 2000 р., яким її було зобов'язано виплатити вищезгаданій норвезькій компанії $16 млн. Угода, на підставі якої арбітри винесли рішення, не мала ніякого відношення до України як до держави, тому вона тепер і вимагає його скасування.

Арбітражне провадження компанія Norsk Hydro ініціювала після того, як її було виключено зі складу СП "Трансінвестсервіс" через невиконання нею договірних зобов'язань перед іншими засновниками, у результаті чого спільне підприємство не тільки не отримало запланований прибуток, а й понесло значні збитки, відшкодувати які компанія Norsk Hydro відмовилась.

Не дивлячись на свій напружений графік, пан Єхануров знайшов час, щоб взяти участь у судовій справі, в якій на карту поставлено не лише значні бюджетні кошти, а й престиж та інвестиційна привабливість України. Процедура свідчень відбувалася завдяки встановленому відеозв'язку між приміщеннями стокгольмського суду та Центру дистанційної освіти Академії. Питання, що ставилися прем'єр-міністрові України, стосувалися угоди, яку - за твердженнями представників норвезької компанії - Україна (через Фонд державного майна) підписала 19 квітня 1996 р.

Учорашньому свідченню передувала півторарічна робота великої команди юристів Департаменту представництва інтересів держави в судах України та в закордонних юрисдикційних органах при Міністерстві юстиції України під керівництвом Костянтина Красовського та юридичної фірми "Магістр & Партнери". Остання також є консультантом з питань українського права компанії White & Case Advokat AB, котра виступає юридичним радником Держави Україна у цій справі. Партнер фірми "Магістр & Партнери" Сергій Свириба відзначив, що, на його думку, свідчення пана Єханурова має допомогти Окружному суду м. Стокгольм розставити усі крапки над "і".

Компанія Norsk Hydro була заснована майже сто років тому, 2 грудня 1905 р. Основними сферами діяльності компанії є енергетика, нафтовидобувна та алюмінієва промисловість, сільське господарство. Станом на 31 жовтня 2005 р. 43,8% акцій компанії перебувають у власності Королівства Норвегія. В Україні компанія повинна була забезпечити проведення монтажних робіт на експортно-імпортному терміналі у порту "Південний" для перевантаження мінеральних добрив, але ніколи не приступила до виконання своїх зобов'язань.
По материалам пресс-релиза юридической компании "Магистр & Партнеры".

Читайте також