В Украине появится собственный флагманский авиаперевозчик

01.12.2005, 11:29

Минтранссвязи начало переговорный процесс относительно создания единой мощной государственной авиакомпании. (укр.)

Як відзначив міністр транспорту та зв'язку Віктор Бондар, флагманську авіакомпанію України буде створено шляхом об'єднання існуючих авіакомпаній на єдиних умовах, але це буде робитися не під адміністративним тиском, а виключно на ринкових засадах.

Керівник транспортної галузі переконаний, що Україні вдасться створити дійсно потужну авіакомпанію, яка зможе перебрати на себе транзит пасажирів на Азію, Далекий Схід, Австралію, Північну Америку, адже послуги вітчизняного флагманського авіаперевізника обходитимуться дешевше. Також цьому сприятиме розбудова великого надсучасного аеропорту на базі Бориспільського.

Впевненості міністру додають результати переговорів з компанією Boeing, проведені ним під час візиту Прем'єр-міністра України Юрія Єханурова до США. "Вже сьогодні Boeing пропонує розглянути можливість лізингу 25-30 літаків для нашої авіакомпанії на надзвичайно вигідних умовах, - сказав міністр. - Можливо ми вже наступного року побачимо таку угоду, і можливо, що навіть одна з наших приватних авіакомпаній підпише цей контракт." Крім того, Україна веде переговори з європейським авіавиробником Airbus, який теж готовий надати літаки в лізинг.

Віктор Бондар повідомив, що після того як флагманська авіакомпанія почне активно працювати, пропонуватиме уряду розглянути можливість продати державний пакет акцій через світові фондові ринки новому стратегічному інвестору. Він аргументує це тим, що держава - неефективний власник і практично в усіх країнах світу вийшла з числа акціонерів авіакомпаній. Стратегічний інвестор буде зацікавлений вкладати гроші і надалі в розвиток цієї авіакомпанії, а також хабу (Борисполя).
По материалам пресс-службы Министерства транспорта и связи Украины.

Читайте також