Украина и Хорватия упростили визовый режим

17.12.2005, 15:12

15-16 декабря состоялся официальный визит в Украину министра иностранных дел Республики Хорватия Колинды Грабар-Китарович. (укр.)

Міністра закордонних справ та з питань європейської інтеграції Республіки Хорватія К.Грабар Кітарович прийняли Президент України Віктор Ющенко, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Відбулися також переговори з Міністром закордонних спав України Борисом Тарасюком та зустріч з Віце-прем'єр-міністром України В'ячеславом Кириленком.

Метою візиту глави зовнішньополітичного відомства Республіки Хорватія в Україну стало обговорення актуальних питань двостороннього співробітництва в політичній, торговельно-економічній, науковій та культурній сферах. Розглянуто стан виконання домовленостей, досягнутих під час офіційного візиту в Україну Президента РХ Стєпана Месича у липні ц.р. Обговорено питання співпраці двох країн на міжнародному рівні, а також в контексті європейської та євроатлантичної інтеграції. Окрема увага була приділена питанням задоволення потреб української національної меншини в Республіці Хорватія.

За результатами візиту досягнуто домовленості щодо розвитку співробітництва в сфері торгівлі та економіки, приватизаційних проектах двох країн, активізацію співпраці між міністерствами закордонних справ двох країн в сфері євроінтеграції.

У ході візиту підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Хорватія про взаємні поїздки громадян. Угодою передбачено оформлення багаторазових віз терміном дії до 5 років, а також безкоштовне оформлення віз таким категоріям як студенти, учні, учасники міжурядових програм культурного обміну, науковим і освітнім співробітникам, учасникам спортивних змагань та програм обміну між містами-побратимами. Набуття чинності цієї угоди позитивно позначиться на розвитку гуманітарного співробітництва між Україною та Хорватією, а також значно спростить процедуру отримання візових документів для наших громадян.
Инф. пресс-службы МИД Украины.

Читайте також