Итоги девятого саммита Украина - ЕС

02.12.2005, 11:22

1 декабря в Киеве состоялся очередной девятый саммит Украина - Европейский Союз. (укр.)

Знаменно, що ця важлива міжнародна подія відбулася в день чотирнадцятої річниці всенародного референдуму, в ході якого народ України висловився за державну незалежність нашої країни.

Делегацію України очолював Президент України В. А. Ющенко, делегацію Європейського Союзу прем'єр-міністр головуючої в ЄС Великої Британії Е. Блер.

До складу офіційної делегації нашої держави входили міністр закордонних справ України Б. І. Тарасюк, глава Секретаріату Президента України О. Б. Рибачук, міністр економіки України А. П. Яценюк, міністр оборони України А. С. Гриценко, міністр юстиції України С. П. Головатий, міністр палива і енергетики України І. В. Плачков, міністр транспорту і зв'язку України В. В. Бондар, інші офіційні особи.

До офіційної делегації ЄС входили голова Європейської Комісії Ж. Баррозо, генеральний секретар Ради ЄС/Верховний представник ЄС з питань СЗБП Х. Солана, а також комісар ЄК з питань зовнішніх зносин і європейської політики сусідства Б. Ферреро-Вальднер та комісар ЄК з питань торгівлі П. Мендельсон, інші посадові особи.

Дев'ятий саміт Україна - ЄС став першим форумом на найвищому рівні після Помаранчевої революції та обрання В. А. Ющенка на посаду Президента України.

Пленарне засідання, а також ряд двосторонніх зустрічей, що відбулися в рамках саміту пройшли у дружній, доброзичливій атмосфері.

Конкретні результати саміту, а також позитивні політичні сигнали, які пролунали в його ході на адресу України, дали керівникам обох делегацій підстави стверджувати, що це була найуспішніша зустріч на найвищому рівні за всю історію відносин між нашою державою і Європейським Союзом. Так, на думку Е. Блера, "саміт Україна-ЄС став не лише найуспішнішим двостороннім самітом, але й слугуватиме подальшому, більш потужному розвитку двосторонніх взаємин".

З боку керівників делегації ЄС пролунали заяви, які містять сильні політичні сигнали, що заохочують євроінтеграційні прагнення України. Так, голова ЄК Ж. Баррозо наголосив, що "майбутнє України - в Європі" і підкреслив, що зараз Україна і ЄС мають зосередитися на досягненні успіхів по виконанню конкретних завдань. прем'єр-міністр Великої Британії Е. Блер, у свою чергу, запевнив Україну, що "на цьому шляху до нашого спільного майбутнього у Європейському Союзі такі країни, як Велика Британія стануть вашими партнерами".

За підсумками саміту сторони ухвалили Спільну заяву, до тексту якої увійшли його головні сигнали і який став, по суті, концентрованим виявом високого рівня політичної довіри між Україною та ЄС (Joint Statement).

Оснівні підсумки саміту:

ЄС однозначно визнав відданість нашої держави спільним цінностям демократії, верховенства права та поваги до прав людини, а також результативність у проведенні соціально-економічних реформ, що відкриває нові перспективи для відносин між Україною та ЄС.

Європейська сторона визнала значний прогрес у виконанні нашою державою Плану дій ЄС-Україна, що сприяє поглибленню та зміцненню відносин між Україною та ЄС.

ЄС проголосило про політичне рішення про надання українській економіці ринкового статусу на основі оцінки Європейської Комісії, за якими Україна виконала усі необхідні технічні критерії.

Україна та ЄС привітали започаткування 21-22 листопада 2005 року переговорів щодо укладення угоди про спрощення візового режиму. З боку ЄС підкреслено важливість одночасного прогресу щодо угоди про реадмісію. Лідерами ЄС підтверджена готовність виділити Україні значні додаткові кошти на підтримку проектів у міграційній сфері. У Спільній заяві вперше зафіксовано прагнення України до запровадження безвізового режиму між нашою державою та ЄС як довгострокової мети.

У ході саміту лідери ЄС підтвердили готовність невідкладно розпочати консультації щодо укладення нової угоди між Україною та ЄС, яка має замінити Угоду про партнерство і співробітництво, як тільки будуть виконані політичні пріоритети Плану дій.

Лідери ЄС висловили впевненість, що керівництво України забезпечить проведення парламентських виборів в березні 2006 року у відповідності до міжнародних стандартів, та привітали запрошення на адресу ОБСЄ/БДІПЛ та Ради Європи від імені Президента України надіслати місії спостерігачів на вибори.

З боку ЄС висловлено задоволення зближенням позицій України та ЄС з регіональних та міжнародних питань та відзначено зростаюче тісне співробітництво у сфері зовнішньої та безпекової політики, зокрема, з питань регіональної стабільності та врегулювання криз.

Була відзначенаактивна і конструктивна роль України та, особливо, Президента нашої держави В. А. Ющенка у сприянні відновленню переговорного процесу щодо врегулювання Придністровського конфлікту.

Лідери ЄС привітали успіхи України в напрямку підготовки до вступу в Світової Організації Торгівлі (СОТ), наголосивши на твердій підтримці нашої держави у виконанні цього завдання.

Керівництво ЄС висловило сподівання на прискорення започаткування переговорів щодо створення Зони вільної торгівлі одразу після вступу України до СОТ. Лідери ЄС підкреслили значний прогрес, досягнутий у здійсненні дослідження щодо умов створення Зони вільної торгівлі між ЄС та Україною.

У рамках пленарного засідання було також порушено ряд конкретних питань, зокрема у сферах торговельно-економічного співробітництва, взаємодії в галузі транспорту, захисту українських експортерів, технічної допомоги, юстиції і внутрішніх справ (ЮВС) тощо. Досягнуто домовленостей про вжиття спільних заходів по вирішенню існуючих проблемних питань та реалізацію перспективних проектів. Сторони стисло обговорили питання співробітництва з Росією, Білоруссю і Молдовою.

До важливих результатів саміту слід віднести також підписання ряду двосторонніх документів. Вказані документи були підписані на найвищому рівні: з боку України - Президентом України В. А. Ющенком, з боку ЄС - прем'єр-міністром Великої Британії Е. Блером та головою Європейської Комісії Ж. Баррозо.

1. Угода між Україною та ЄС про деякі аспекти повітряного сполучення.

2. Угода про співробітництво щодо цивільної глобальної навігаційної супутникової системи (ГНСС) між Європейським співтовариством, його державами-членами та Україною.

3. Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі між Європейським Союзом та Україною .

У рамках саміту відбулися також двосторонні зустрічі Президента України з пре'мєр-міністром Великої Британії Е. Блером, головою Європейської Комісії Ж. Баррозо та генеральним секретарем Ради ЄС / верховним представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Х. Соланою.

Відбулися двосторонні зустрічі прем'єр-міністра України Ю. І. Єханурова з комісаром ЄК з питань зовнішніх зносин і європейської політики сусідства Б. Ферреро-Вальднер та комісаром ЄК з питань торгівлі П. Мендельсоном.

Секретар Ради Національної безпеки і оборони України А. К. Кінах зустрівся з генеральним секретарем Ради ЄС / верховним представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Х. Соланою.

З генеральним секретарем Ради ЄС / верховним представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Х. Соланою зустрівся також в рамках двосторонньої зустрічі міністр оборони України А. С. Гриценко.

Підводячи підсумки саміту Президент України В. А. Ющенко, оцінив його як "найуспішніший з дев'яти самітів між Україною та Європейським Союзом" та такий, що відкриває новий етап у відносинах Україна-ЄС.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також