Египет поддерживает стремление Украины стать членом ВТО

21.12.2005, 11:42

21 декабря министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк встретился с Президентом Арабской Республики Египет Мухаммедом Хосни Мубараком. (укр.)

Сторони обговорили питання двостороннього співробітництва у політичній та економічній сферах, а також актуальні питання міжнародного життя.

Б. Тарасюк привітав керівника Єгипту з успішним проведенням президентських та парламентських виборів у цій країні, які відбулись відповідно у вересні та листопаді ц. р., а також поздоровив Х. Мубарака з переобранням на високий державний пост.

Міністр закордонних справ України передав Президенту Єгипту Х. Мубараку лист Президента України В. Ющенка із запрошенням здійснити візит в Україну.

Х. Мубарак з вдячністю прийняв запрошення Президента України і зазначив, що такий візит міг би відбутися у 2006 році.

Сторони також обговорили питання українсько-єгипетської співпраці у космічній, авіаційній, енергетичній та інших сферах.

Президент Єгипту високо оцінив економічний та науково-технічний потенціал української економіки та подякував за допомогу у будівництві першого єгипетського супутника "EgyptSat-1".

Х. Мубарак висловив підтримку прагнення України набути членства у Світовій організації торгівлі, що, на думку сторін, сприятиме подальшій активізації українсько-єгипетського співробітництва у торговельно-економічній сфері.

Б. Тарасюк високо оцінив роль Єгипту та, зокрема, особистий внесок Х. Мубарака у процесі сприяння мирному врегулюванню арабо-ізраїльського конфлікту, ситуації в Іраку, та інших регіональних питань.

У свою чергу, Х. Мубарак привітав рішення Президента України Віктора Ющенка вивести український миротворчий контингент з Іраку до кінця року.

Міністр закордонних справ України поінформував Х. Мубарака про нові регіональні ініціативи України, зокрема, проведення в Києві 2 грудня ц. р. Форуму Спільноти Демократичного Вибору. Борис Тарасюк окреслив основні пріоритети зовнішньої політики України на сучасному етапі та наголосив на зацікавленості у активізації співробітництва з Єгиптом у різних галузях.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також