Мобильные операторы возмущены нарушениями при выдачи лицензии "Укртелекому"

05.12.2005, 12:14

Руководители компаний "Киевстар" и UMC считают решение Национальной Комиссии по регулированию связи (НКРС) о выдаче лицензии на предоставление услуг связи третьего поколения (UMTS/WCDMA) ВАТ "Укртелеком" от 1 декабря неправомочным. Поскольку это решение было принято без проведения конкурса, в то время как в Законе "О телекоммуникациях" четко сказано, что решение о предоставлении лицензий может быть принято исключительно на конкурсной основе.

Таким образом, по Закону для получения лицензии "Укртелеком" должен был участвовать в конкурсе наряду с другими операторами, так как является таким же игроком рынка телекоммуникаций, как и мобильные операторы. Схему предоставления лицензии в обход конкурса противоречит не только требованиям Закона Украины "О телекоммуникациях", но и принципам рыночной экономики и правилам экономической конкуренции. Обе компании намерены отстаивать свои права в рамках действующего законодательства. Предлагаем Вашему вниманию текст этого письма, направленного Президенту страны.

"Вельмишановний пане Президенте України!

Користуючись нагодою, дозвольте висловити Вам нашу глибоку повагу і звернутися з наступною заявою.

Як Вам, можливо, відомо, вчора Національна Комісія з питань регулювання зв'язку видала ліцензію на мобільний зв'язок третього покоління у стандарті UMTS ВАТ "Укртелеком" без проведення конкурсу.

Провідні оператори мобільного (стільникового) зв'язку України вимушені висловити свою глибоку занепокоєність ситуацією, що складається довкола майбутнього мобільних технологій та ринку телекомунікацій на України в цілому. Нами та нашими інвесторами з глибокою повагою були сприйняті неодноразові заяви та декларації найвищих посадовців нашої держави щодо забезпечення прозорих, чесних і справедливих правил розвитку підприємництва на Україні та впровадження аналогічних правил у стосунках влади і бізнесу. При цьому, демонстрація Україною своїх євроатлантичних прагнень вселяє надію на впровадження провідних європейських стандартів, як у розвитку галузі телекомунікацій зокрема, так і підприємництва України в цілому.

Ми розуміємо важливість для уряду України проведення якнайшвидшої приватизації ВАТ "Укртелеком", але при цьому притримуємося думки, що основним фактором ефективного розвитку економіки є дія чітких правил гри, рівних для всіх учасників, і повне дотримання законів України.

І ЗАТ "Український моьільний зв'язок", і ЗАТ "Київстар Дж. Ес. Ем." теж подали заявки на отримання ліцензії на мобільний зв'язок третього покоління. Серйозність наших намірів засвідчує не лише наша готовність інвестувати в економіку нашої країни сотні мільйонів доларів, але і наш досвід розгортання телекомунікаційних мереж національного масштабу. Світовий досвід показує, що поєднання стандартів GSM та UMTS є найефективнішою моделлю розвитку галузі мобільного зв'язку.

Тому ми звертаємося до Вас і закликаємо Вас сприяти видачі ліцензій на мобільний зв'язок 3-го покоління усім зацікавленим підприємствам одночасно і на рівних умовах.

Сьогодні галузь мобільного зв'язку щорічно приносить в Україну понад мільярд доларів у вигляді капіталовкладень. Оператори мобільного зв'язку поповнюють державний бюджет на сотні мільйонів доларів у рік. Упевнені, що Ви погодитесь із твердженням, что такий динамічний і ефективний розвиток галузі можливий лише за умов вільної і чесної конкуренції підприємств, незалежно від форми їх власності.

Висловлюємо глибокі сподівання і щиру надію, що уряд України і Ви, як гарант Конституції України, не допустите сповільнення розвитку телекомунікаційної галузі, викликаного дискримінаційними заходами щодо деяких її учасників.

Дозвольте ще раз засвідчити нашу глибоку повагу.

Від Правління ЗАТ "Київстар Дж.Ес.Ем." Ігор Литовченко

Генеральний директор ЗАТ "Український мобільний зв'язок" Адам Вояцкі
По материалам пресс-релиза "Киевстар".

Читайте також